Weleda Benelux maakt gebruik van cookies. Dit doen we om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te verbeteren. We gaan echter zorgvuldig om met alle informatie en respecteren hierbij steeds je privacy. Meer informatie over ons privacy-beleid lees je in de Algemene voorwaarden.

 


Weleda Benelux

Platinastraat 161
Postbus 733
2700AS Zoetermeer
Nederland
KvK nummer: 27013770


Atlasgebergte, Marokko

Iris

De ontoegankelijke gebieden van het Marokkaanse Atlasgebergte vormen de ideale leefomstandigheden van de sierlijke irisplant. Wij werken er samen met een biologisch teeltbedrijf in de regio Tirdouime voor het verkrijgen van de etherische iris-olie. Dit bedrijf richtte een coöperatie op met een 300-tal boeren uit de omgeving, afkomstig uit een 20-tal bergdorpjes, wat geleid heeft tot duurzame verbetering van de lokale levensomstandigheden.

In Marokko is een groot deel van de bevolking immers afhankelijk van inkomsten uit diverse lokale teeltprojecten. De boeren in de regio Tirdouime bewerken diverse ruwe, stenige akkers in terrasvorm op een bergflank in een gebied van meer dan 20 km². Er worden hoofdzakelijk vlas, linzen, uien en enkele andere groentesoorten geteeld. De ecologische teelt van iriswortels is een ideale aanvulling en levert en extra verdienste op.

Bijna al het werk op de velden, van het planten tot het oogsten, wordt met de hand of met muilezels uitgevoerd. Het gebruik van machines zou op die kleine, ontoegankelijke grondstukken duur en weinig zinvol zijn.

Gemiddeld oogst elk van de 300 gezinnen zo’n 300 tot 400 kg verse wortelstokken, de zogenaamde rizomen. Voordat de etherische oliën geëxtraheerd kunnen worden, moet de volledige oogst - honderdduizenden wortelknollen ter grootte van een aardappel - zorgvuldig met de hand geschild en in de zon gedroogd worden. Dat proces kan tot een week duren. In die tijd verliezen de wortels 80 procent van hun gewicht. Pas daarna worden de gedroogde knollen met muilezels naar het dal gebracht om verder verwerkt te worden.

Ingrediënt

Iris bij Weleda

Extract van iriswortel

Iris Germanica Root Extract

De iris is een veerkrachtige plant met een sterk wortelstelsel en statige bloemen. Deze plant bezit de unieke eigenschap zich aan te passen aan extreme omgevingsfactoren, en overleeft in zowel woestijn- als moerasgebieden. Hij is opgebouwd in speciale lagen die hem tegen uitdroging beschermen, en elk blad heeft zijn eigen microklimaat. Het extract van de wortelstok stimuleert de actieve huidlagen en zorgt voor vochttoevoer en evenwicht in de buitenste lagen van de opperhuid.