Babymassage

Hoe zat het ook alweer? Lees hieronder de verschillende stappen.

“Een baby die regelmatig gemasseerd en gekoesterd wordt, groeit sneller, slaapt beter en heeft een stabieler hartritme en lichaamstemperatuur.”

Een regelmatige babymassage draagt bij aan de hechting van een baby en helpt de baby vertrouwd te raken met zijn of haar lichaam. De zachte aanraking van de ouders draagt liefde over en geeft een baby meer vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Het is een heerlijk moment om samen te ontspannen en elkaar beter te leren kennen.

 

Het belangrijkste bij een massage is om je instinct te volgen, dan doe je vanzelf alles goed.

 

Een korte massage kan altijd. Denk bijvoorbeeld aan de luierwissel, of bij het aankleden na het badje. Een uitgebreidere massage kan je voorbereiden door de kamer aangenaam van temperatuur te maken, een schaaltje olie klaar te zetten en handdoeken en dekens klaar te leggen. Zorg dat je zelf ontspannen bent en met je volledige aandacht bij de baby bent.

Armmassage

Leg de baby veilig en dicht tegen je aan. Begin te masseren bij de schouders, en streel met zachte, wisselende bewegingen naar beneden toe. Strijk zachtjes over de handen en vingers.

Handmassage

Pak voorzichtig een armpje vast. Baby’s vinden het heerlijk als je met je duim zacht draaiende bewegingen over het handpalmpje maakt. Rond de massage af door vinger na vinger zachtjes in de richting van de vingertoppen te wrijven. 

Been- en voetmassage

Leg de baby op je schoot. Wrijf met beide handen afwisselend zachtjes over een been naar beneden toe, van de dij naar het voetje.

Sommige baby’s vinden het fijn dat hun voeten gestreeld worden. Masseer ze zachtjes met de duim van de hiel naar de teen toe. Rond af door zachtjes over de tenen te wrijven.

 

Buik- en borstmassage

Geen beter moment voor een ontspannende buikmassage dan bij het verschonen van de luier. Masseer het buikje van de baby zachtjes met een hand door in kleine cirkels te bewegen, met de wijzers van de klok mee. Ondersteun de zijkant van het babybuikje voor een verbonden en veilig gevoel. Is de baby tevreden en ontspannen? Dan kan je wat langer genieten van deze gedeelde momenten door met zachte cirkelvormige bewegingen naar de borstzone toe te masseren.

 

Darmkrampjes door lucht in de darmen kan je helpen verlichten met een buikmassage. Maak de cirkelvormige bewegingen rond de navel, met de wijzers van de klok mee en rond af door je hand naar beenden, naar de linkerdij, te laten glijden. Zo stimuleer je de spijsvertering. 

Rugmassage

Masseer het ruggetje van de baby met wijde, cirkelvormige bewegingen. Begin met je vingertoppen en bouw langzaam op, tot je een lichte, comfortabele druk uitoefent met je handpalmen. Duw zeker niet op de ruggengraat, een zachte streelbeweging is ruim voldoende. 

Tips

  • Geef de eerste zes weken na de geboorte alleen een hele lichte massage, waarbij je de huid met strelende bewegingen aanraakt.
  • Tijdens massages is het fijn als je baby warm aangekleed blijft. Laat de huid alleen onbedekt waar jouw warme handen ze aanraken.
  • Pas een massage alleen toe als jij én de baby dit willen. Als een baby onrustig is of makkelijk wordt afgeleid, dan krijgt hij/ zij er misschien genoeg van. De tijd gaat trager voor je baby dan voor jou. Laat je baby het tempo bepalen. 

Veilige hechting

Lees meer

Calendula Verzorgende Olie

Lees meer