print
 

Doe het zelf!
Door een gezonde leefwijze na te streven kun je een heleboel lichamelijke klachten voorkomen. Want er zijn veel kwalen waarvoor je niet direct een arts nodig hebt en je dus zelf je eigen genezing ter hand kunt nemen. Op de website www.zelfzorg.nl kunnen consumenten hulp bij het oplossen (of het voorkomen) van lichte gezondheidsklachten en ongemakken vinden. Ook vind je informatie om tot een verantwoorde keuze te komen uit vrij verkrijgbare zelfzorggeneesmiddelen en gezondheidsproducten. Bij de meeste zelfzorgproducten is de originele bijsluiter te zien op de website, zodat je als consument al goed geïnformeerd bent voor aankoop.

In plaats van pillen
De meeste mensen die niet goed kunnen slapen, hebben daar last van en het valt niet mee er een middel voor te vinden. In het wetenschappelijke tijdschrift Brain heeft een team van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappers onlangs een artikel gepubliceerd, waarin het meldt een mogelijke oplossing op het spoor te zijn. De onderzoekers ontdekten dat de huidtemperatuur van invloed is op de neuronale activiteit van slaapregulerende hersengebieden. Toen zij de standaard huidtemperatuur van 35 graden Celsius met 0,4 graad verhoogden, raakten de proefpersonen in een diepere slaap en hadden zij minder waakmomenten. Vooral oudere mensen bleken baat te hebben bij een iets hogere lichaamstemperatuur ’s nachts. Dit positieve resultaat zou ook thuis te behalen zijn door thermische nachtkleding te dragen.
Bron: Brain/2008/nr.131 pp.500-13

Heeft een plant een waarde?
Na drie jaar studie is de Duitse Eidgenössische Ethikkommission für Biotechnologie (EKAH) eenstemmig tot de conclusie gekomen dat het willekeurig beschadigen van planten moreel onverantwoord is. Daarnaast vindt een meerderheid dat het volledig instrumenteel maken van planten (bijvoorbeeld ten behoeve van gentechnische experimenten) door het betreffende onderzoeksteam moet worden gerechtvaardigd. Dat een dier een intrinsieke waarde heeft en dat deze moet worden gerespecteerd is inmiddels een vanzelfsprekende gedachte, maar voor planten gold dat nog niet.
Kortweg betekent dit dat het manipuleren van planten om hen slechts eenmalig te laten kiemen, niet wordt toegestaan. 
Bron: Das Goetheanum/2008/nr.17