Calendula

Schwäbisch Gmünd, Duitsland

Calendula is een van de planten die we zelf telen in onze biodynamische tuin in Schwäbisch Gmünd. De bloeitijd valt doorgaans in juni, wanneer honderdduizenden vurig oranje puntjes het landschap sieren. Op een terrein van 1 hectare worden ongeveer 3 ton bloemen met de hand geplukt. Daaruit worden de basistincturen en olie-extracten verkregen.

Image of Calendula Germany - 1570

Het telen van Calendula gaat met veel handenarbeid gepaard. Zo wordt de bodem verrijkt met compost en speciale preparaten. Ook wordt de aarde regelmatig geharkt zodat hij los blijft. Op die manier kunnen de plantjes de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Het oogsten verloopt manueel. Dit levert immers een betere kwaliteit op. Omdat mensen de selectie maken, wordt bij de oogst al een eerste kwaliteitscontrole uitgevoerd. Omdat de verwerkingsafdeling naast de akkers is gelegen, kunnen de plantjes zo vers mogelijk worden verwerkt.

Door het gebruik van biodynamische preparaten - hoornmest, hoornkiezel en compostpreparaten uit duizendblad, kamille, eikenschors, brandnetel en paardenbloem - wordt de wisselwerking tussen aardse en kosmische ritmes bevorderd. Daarmee gaat de biodynamische teelt nog een stap verder dan andere ecologische landbouwmethoden. Aardse en kosmische krachten worden als een eenheid gezien en gebruikt om ecosystemen te vormen. Zo gaat een minimale exploitatie van het milieu hand in hand met een permanente verbetering van de bodemvruchtbaarheid en een grote plantenverscheidenheid.

Ingrediënt

Calendula-extract

Calendula Officinalis Flower Extract

De extracten van de bloeiende bovengrondse delen van de Calendula hebben een geelgroene tot bruingroene kleur. Ze kunnen - afhankelijk van het geselecteerde extractiemiddel - carotenoïden, flavonoïden en saponinen bevatten. Goudsbloemextracten hebben kalmerende eigenschappen en dragen bij aan de regeneratie van de huid.