Ogentroost

Rijnland, Duitsland
Map of Germany - Euphrasia

Euphrasia officinalis of ogentroost is een halfparasiet. Dit betekent dat het plantje groeit in de wortels van de grassen en kruiden die eromheen staan en daar ook water en voeding uithaalt. Euphrasia maakt dus gebruik van de levenskracht van andere planten om zelf te groeien.

Elk jaar verwerken we meer dan honderd kilogram verse Euphrasia tot tincturen om in onze producten te verwerken, zoals Ogentroost Oogdruppels bij tranende ogen. De plantjes die we gebruiken, zijn voor een deel afkomstig uit onze eigen biodynamische tuin in Schwäbisch Gmünd (Duitsland) maar worden vooral op een duurzame manier in het wild geplukt in de bredere omgeving.

 

Zodra het juiste bloeistadium bereikt is, worden de plukkers op de hoogte gebracht. Afhankelijk van de ontwikkeling van de vegetatie plukken ze de planten gedurende twee of drie weekenden in juli en augustus.

 

De plukkers trekken de planten voorzichtig uit de bodem zodat de fijne worteltjes niet afscheuren. De oogst wordt binnen de 24 uur geleverd bij onze afdeling die tincturen maakt. De plantjes worden er meteen in kleine stukjes gesneden, uitgeperst en tot een tinctuur verwerkt.

Ontdek ook onze andere teeltprojecten

Ingrediënt

Extract van ogentroost

Euphrasia Officinalis Extract

Dit eenjarige kruid, ingedeeld als halfparasiet, moet zijn wortels aan de wortels van andere planten hechten om te overleven. Hierdoor is het zeer moeilijk deze plant te kweken. Hij groeit in grasrijke gebieden met een mild klimaat in heel Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Ogentroost of Euphrasia bevat bittere bestanddelen (iridoiden), looistof en flavonoïden. Extracten van deze plant hebben verzorgende en verzachtende eigenschappen en worden o.a. verwerkt in producten voor de verzorging van tranende ogen.