Sensitive Skin Challenge - week 4

Opgelet voor prikkels

Als je ons stappenplan volgt heb je intussen al heel wat gedaan om je huid tot rust te brengen. Wellicht gebruik je nu aangepaste verzorgingsproducten, pas je een nieuw reinigingsritueel toe en ga je bewuster met je voeding om. Hopelijk merk je ook al resultaten van deze inspanningen.

Maar zelfs al komt je huid stilaan tot rust, toch zal je er steeds over moeten waken dat ze niet opnieuw uit balans raakt. Hierbij is het handig om te weten welke extra prikkels je beter vermijdt of hoe je de mogelijke schade ervan zoveel mogelijk kunt beperken.

Ons advies in verband met prikkels:

  • Zorg zoveel mogelijk voor een constante temperatuur in huis of op kantoor (20 à 21°) en houd de luchtvochtigheid op 40 à 50%. Vermijd extreme temperaturen (vb. douche, afwaswater) en bescherm je huid als je de kou in moet (vb. tijdens wintersport).
  • Ga gezond om met zonlicht. Vermijd rechtstreekse blootstelling, zeker tussen 10u en 16u tijdens de zomermaanden, en zorg voor voldoende bescherming.
  • Houd in de gaten of bepaalde kleding irritaties veroorzaakt. Ben je gevoelig voor wol of andere stoffen, kies dan zoveel mogelijk voor biologisch katoen.

 

Te warm of te koud

Normaal gezien kan de huid wel tegen een stootje wat koudere of warmere temperaturen betreft. Bij een gevoelige huid zal je echter al snel merken dat ze meteen reageert op temperatuurverschillen. Daarom raden we aan om deze zo beperkt mogelijk te houden of je huid zo goed mogelijk te beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door niet te heet te douchen of baden (37° is de ideale watertemperatuur), het afwaswater niet te heet te maken, de verwarming in huis of op kantoor niet te hoog te zetten: 20 à 21° en je huid in de winter te beschermen tegen de kou als je naar buiten gaat, bijvoorbeeld met Amandel Verzachtende Gezichtscrème. Deze kun je verrijken met enkele druppels Amandel Verzachtende Gezichtsolie voor extra bescherming.

Vergeet je lippen niet!

De huid van je lippen krijgt het meestal flink te verduren, vooral tijdens de winter. Als gevolg van de koudere en drogere lucht drogen je lippen uit, wat je automatisch gaat compenseren door ze zelf te bevochtigen. Dit maakt het probleem echter alleen maar erger, waardoor er vervelende kloofjes kunnen ontstaan. De oplossing? Gebruik een beschermende en verzorgende lippenbalsem, bij voorkeur vrij van minerale oliën of andere synthetische toevoegingen.

Te droge of te vochtige lucht

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook de luchtvochtigheid heeft een enorme impact op je huid. Een te hoge luchtvochtigheid wordt in verband gebracht met een grotere aanwezigheid van huisstofmijt, wat de kans op huidontstekingen en eczeem verhoogt. Maar ook een te lage luchtvochtigheid is nadelig voor je huid, aangezien deze gaat uitdrogen en nog gevoeliger zal worden. De ideale luchtvochtigheid in huis of op kantoor is 45 à 50%. Dit kun je meten via een hygrometer. Heb je echter problemen met luchtvochtigheid in huis of op je werkplek, dan is het verstandig om een specialist te raadplegen die je ook kan adviseren hoe je dit het beste bijstelt.

Vliegreis? Crème in handbagage!

Bijna nergens is de lucht zo droog als in een vliegtuigcabine. Zelfs bij een korte vlucht merk je dit meteen aan je huid. Neem je dagcrème daarom steeds mee in je handbagage.

Zonlicht: geniet, maar met mate

De zon is goed voor ons. Niet alleen zorgt ze voor een goed humeur; ze helpt ons lichaam ook om vitamine D aan te maken en UV-straling heeft -mits goed gedoseerd- een ontstekingsremmende werking op de huid. Helaas kan een teveel aan UV-straling de huid ook ernstige schade toebrengen, denken we maar aan huidkanker. Bovendien zal je huid veel sneller verouderen. Heb je een gevoelige huid, dan is de kans groter dat je sneller verbrandt of een allergische reactie gaat vertonen. Daarom adviseren we om rechtstreeks zonlicht zoveel mogelijk te vermijden. Ook in de schaduw kun je prima genieten van de voordelen van een zonnige dag. Ga je toch de volle zon in, bescherm jezelf dan met een zonnehoed of pet en een zonnecrème met hoge factor, bij voorkeur met een natuurlijke minerale filter. Zorg nadien voor extra hydratatie.

Wat je op je huid draagt

Niets zo mooi, warm en gezellig als een dikke wollen trui in de winter… tenzij je een gevoelige huid hebt. Zuivere wol heeft immers kleine, scherpe vezels die de gevoelige huid kunnen irriteren en is dus te vermijden bij een gevoelige huid. Katoen kan hier een goed alternatief vormen. Katoen, bij voorkeur van biologische kwaliteit, is puur natuurlijk, zacht en comfortabel en zal de huid niet irriteren. De stof is luchtdoorlatend en absorbeert goed, waardoor de huid koel en droog blijft. Daarnaast is katoen ook sterk en duurzaam.

Vragen bij dit onderdeel van de Sensitive Skin Challenge?

Stuur een mail naar challenge@weleda.nl: onze schoonheidsspecialistes helpen je graag verder! We doen ons uiterste best om je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden.

Gevoelige, droge huid
€15.49
Koop nu
€16.99
Koop nu
Verzorgt en beschermt
€4.99
Koop nu