Planten in nood

Hieronder een kleine greep uit de duizenden planten die het moeilijk hebben of met uitsterven worden bedreigd. Het zijn planten die wij op een duurzame manier telen of verzamelen via gecontroleerde wildpluk om te verwerken in onze producten. Ondenkbaar dat ze niet meer in de natuur zouden voorkomen!

Arnica

Bijzonder kwetsbaar. Komt alleen nog maar voor in zogeheten heischraal grasland. Extract van Arnica is rijk aan o.a. flavonoïden, kiezelzuur, carotonoïden en etherische oliën en heeft een herstellende invloed op gewrichten en spierweefsel. Wordt o.a. verwerkt in Arnica Sport Massageolie en Venadoron.

Foto: Natuurmonumenten

Driekleurig viooltje

Vroeger algemeen in graanakkers, nu alleen nog op akkers van natuurbeheerders. Extract van het driekleurig viooltje heeft een vochtinbrengende en beschermende invloed op de huid, wat het zeer geschikt maakt voor de verzorging van de droge en gevoelige huid. Wordt o.a. gebruikt in Skin Food en Witte Malva Bodymilk.

Foto: Roel van Ekeris 

Kamille

Geurige verschijning op schraal akkerland en braakliggende terreinen. Gaat sterk achteruit, maar gelukkig nog wel in ruimte mate in akkerreservaten te vinden. Kamille-extract heeft een kalmerende invloed op de huid en ondersteunt de huidregeneratie. O.a. terug te vinden in Calendula Massageolie en Aftershave Balsem.

Foto: Ferry Siemensma 

Ogentroost

Er zijn diverse soorten die allen hard achteruit zijn gegaan door verdwijning van hun leefmilieu. Extract van Ogentroost heeft een verzorgende en verzachtende invloed op de ogen. Vormt de belangrijkste werkstof in Ogentroost Oogdruppels.

Foto: Ben Walet 

Teunisbloem

Imposante plant met grote gele bloemen die ’s nachts een sterke geur verspreiden en daarmee veel nachtvlinders en bijen lokt. Teunisbloemolie is zeer geschikt voor de verzorging van de gevoelige, droge, rijpe huid en is de hoofdplant van onze nieuwe Evening Primrose-serie.

Foto: Ferry Siemensma 

Duindoorn

Vooral te zien in kalkrijke duinen. Duindoornstruwelen zijn op Europese schaal zo zeldzaam dat ze Europese bescherming genieten. Duindoornolie heeft regenererende, antioxidante en intensief huidverzorgende eigenschappen en vormt het basisingrediënt van onze Duindoorn-verzorgingsproducten.

Foto: Martin van Lokven