Invloed van bomen op je gezondheid

Sommige bomen werken genezend, andere bomen geven kracht. Zweverig? Helemaal niet. Steeds meer mensen, jong en ouder, ontdekken dat de kracht van bomen ontspannend werkt. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Geneeskrachtige werking van bomen

Bomen zijn cruciaal voor ons bestaan op aarde. Ze hebben veel invloed op ons klimaat door het omzetten van CO2 in zuurstof. Maar ook door de geneeskrachtige werking. Zoals de rust die bomen uitstralen en het kalmerende geluid van regendruppels die van de blaadjes vallen tijdens een boswandeling. Al vroeg ontdekte men dat bomen bijzondere eigenschappen bezitten. Er werd beweerd dat bomen helpen bij chronische pijn, stress en een lage weerstand. Wat vroeger meer een gevoel was, is nu bewezen door de wetenschap. Bomen hebben ieder een eigen krachtige werking.

Effect op onze zintuigen

Bij het horen van natuurlijke geluiden, zoals de wind die door de bomen waait of het geritsel van  bladeren op de grond, voelen we ons al rustiger. Natuurgeluiden activeren namelijk het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel. Dit deel heeft grote invloed op de reactie van een aantal van onze organen, zoals het hart en de bloedvaten. Ze zorgen voor een lagere bloeddruk en hartslag.

Met natuurlijke geluiden wordt onze aandacht meer naar buiten gericht, waardoor we onze gedachten kunnen uitschakelen. Ons lichaam komt zo tot rust en kan herstellen. Kunstmatige geluiden doen dat precies andersom, onze aandacht keert zich naar binnen. Deze reactie wordt ook gemeten bij depressiviteit en angst.

Activeren van immuunsysteem

Naast geluiden blijkt ook de geur van bomen een positieve werking op ons te hebben. “In het bos gaat ons immuunsysteem harder werken, door de communicatie van bomen”, schrijft de Oostenrijkse bioloog en plantenwetenschapper Clemens G. Arvay.

Bomen produceren oliën om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals hitte of insecten. Als wij door het bos wandelen komt deze olie via onze huid en longen ons lichaam binnen. Deze oliën, phytoncides, activeren ons immuunsysteem. Ze verlagen onze bloeddruk en ons stressniveau. Het zou zelfs zo zijn dat een maandelijkse wandeling door het bos zoveel effect heeft op ons immuunsysteem, dat het als hulpmiddel gebruikt kan worden bij verschillende ziektes. 

Stressvermindering

De geur van bomen zorgt ervoor dat we dieper en bewuster gaan ademen. Dit zou een van de belangrijkste effecten van bomen kunnen zijn. Dieper ademen zorgt ervoor dat ons stressniveau verlaagt. Stress gaat namelijk samen met een snelle, oppervlakkige ademhaling. Regelmatig wandelen kan al een groot positief effect hebben.

Koop Weleda en plant een boom

Help jij Nederland aan meer bomen? Door Weleda te kopen, steun je automatisch Natuurmonumenten. Per gekocht product krijgt Natuurmonumenten een bedrag dat hen in staat stelt 1 boom te planten. Bovendien krijg je tijdens de actieperiode 25% korting op alle Weleda producten.

Naar de actie