Kneuzing herkennen en verzorgen

Je loopt ergens tegenaan, valt of raakt ergens bekneld. Een kneuzing is zo gebeurd. Weet jij hoe je je een kneuzing herkent en verzorgt? We hebben het voor je op een rij gezet. 

Wat is een kneuzing?

Als je een kneuzing hebt merk je dat de getroffen plek pijnlijk is, gaat opzwellen en verkleurt. Een kneuzing is een beschadiging van je onderhuidse weefsel. Omdat de bloedvaatjes ook beschadigd zijn ontstaat een bloeduitstorting: de bekende ‘blauwe plekken’. Die krijgen na een paar dagen meestal alle kleuren van de regenboog.

Hoe herken je een kneuzing?

Een kneuzing heeft altijd 3 belangrijke verschijnselen:

1. Pijn

De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt.

2. Zwelling, warm en/of rood

Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.

3. Bloeduitstorting

Op en rondom de kneuzing zie je bloeduitstortingen. Dat komt door een inwendige bloeding. 

Hoe lang duurt een kneuzing?

Het kan even duren voordat een kneuzing genezen is. Hoelang het precies duurt? Dat hangt af van de reden van het letsel, de plaats op je lichaam en je algemene conditie. Een gekneusde vinger geneest meestal sneller dan een gekneusde heup na een val. En als je jong bent herstel je vaak sneller dan als je wat ouder bent.

In het algemeen moet je uitgaan van 6 weken. Duurt het langer? Neem dan contact op met een arts. Naast de kneuzing is er misschien nog andere schade.

Tips behandelen van een kneuzing

Om een kneuzing goed te laten genezen is een juiste behandeling belangrijk. Deze 4 tips helpen je daarbij:

1. Leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog

Zo stroomt het bloed terug en vermindert de zwelling en de pijn.

2. Koel de kneuzing minstens 10 minuten

Gebruik een speciaal icepack om de zwelling te laten afnemen. Heb je dit niet bij de hand? Dan kan een pak diepvriesgroenten mét handdoek eromheen tegen bevriezing ook helpen.

3. Breng een drukverband aan

Verbind de kneuzing met een zwachtel, eventueel met wat watten eronder. Dat helpt tegen de pijn. Controleer wel regelmatig of het verband niet te strak zit.

4. Doe rustig aan

Gebruik de plaats waar je gekneusd bent de eerste dagen even niet voor een goed herstel. Wacht alleen ook niet té lang met (rustig) bewegen. Dan kunnen de spieren verslappen.