Spierpijn

Wat is spierpijn?

Spierpijn wordt vaak in verband gebracht met sportprestaties, maar ook na een dag hard werken in de tuin of een lange wandeling kun je last krijgen van je spieren. Meestal krijg je spierpijn na een reeks bewegingen waaraan je spieren niet gewend zijn.

Wat zijn de oorzaken van spierpijn?

Spierpijn kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Hierbij denken we spontaan aan sport of beweging, maar er zijn ook andere situaties die tot spierpijn kunnen leiden. 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van spierpijn:

 1. Overbelasting
  Overbelasting betekent dat je spieren meer inspanningen hebben moeten leveren dan ze aankunnen. Dit kan bij het sporten gebeuren, maar bijvoorbeeld ook bij het tillen van een zwaar voorwerp. 
 2. Verkeerde (zit)houding
  Wie een verkeerde lichaamshouding heeft of gedurende een lange tijd in dezelfde houding zit, bijvoorbeeld bij een zittend beroep of een lange autorit, kan na verloop van tijd spierpijn ervaren. Meestal doet dit zich voor in de hals, schouders en bovenrug. Als gevolg van de verkeerde of langdurige houding wordt een spanning in de rug gecreëerd die er onder andere voor zorgt dat de spieren verkrampen.
 3. Stress
  Als je stress ervaart, dan krimp je vaak zonder het te beseffen in elkaar. Dit is een reactie van je lichaam om zich voor te bereiden op een eventuele actie. Bij een langdurige stresssituatie gaan je spieren verkrampen en kunnen ze stijf en pijnlijk aanvoelen. 
 4. Griep of verkoudheid
  Net zoals melkzuur zich opstapelt in de spieren na het sporten, zullen bij griep of verkoudheid de afweerstoffen die het lichaam aanmaakt in hoge concentraties aanwezig zijn in de spiercellen en hierdoor de pijnreceptoren activeren.
 5. Andere ziekten
  Ook andere aandoeningen kunnen met spierpijn gepaard gaan als gevolg van het vrijkomen van stoffen die spierpijn door spierbeschadiging geven. De meest bekende voorbeelden zijn reumatische ziekten en het fibromyalgiesyndroom.

Meer lezen over zelfzorg?

Op zelfzorg.nl vind je heel wat tips, advies en informatie over hoe je bepaalde klachten zelf kunt aanpakken, samen met een handig overzicht van alle beschikbare zelfzorgproducten in Nederland!

Tips tegen spierpijn

Spierpijn mag dan vervelend zijn; in de meeste situaties is het prima te voorkomen. Om spierpijn te voorkomen volstaat het om een aantal tips in acht te nemen.

De 4 belangrijkste tips tegen spierpijn:

 1. Zorg voor een goede lichaamshouding
  Vooral wie een zittend beroep uitoefent kan spierpijn in de nek en schouders ervaren. Door ervoor te zorgen dat je steeds een rechte rug houdt met je schouders ontspannen en niet naar voren gekromd, kun je dit gespannen gevoel na een werkdag vermijden. Ook helpt het om regelmatig even rond te wandelen of te zorgen voor wat beweging. Door bijvoorbeeld je hoofd voorzichtig van links naar rechts te rollen (of omgekeerd) of je schouders naar voor en naar achteren te ‘rollen’ help je om eventuele spierspanningen te laten wegvloeien.
 2. Respecteer de grenzen van je lichaam
  Of het nu gaat om een sporttraining, een lange wandeling of een klus in huis: je lichaam heeft grenzen en het is beter om die niet te overschrijden. 

  Bij elke fysieke inspanning is de gouden regel dat pijn een signaal is om te stoppen: op die manier geeft je lichaam aan dat de grens bereikt is. Ga je hier overheen, dan vergroot je de kans op spierpijn of blessures.
 3. Masseer je spieren voor én na de inspanning
  Ook massage is een uitstekende manier om spierpijn te voorkomen. Door je spieren zowel voor als na je inspanning met massageolie in te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor ze ontspannen en soepel aanvoelen. Of maak een afspraak voor een sportmassage bij een Weleda City Spa
 4. Wat te doen bij spierpijn?
  Heb je toch spierpijn, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Door te zorgen voor een goede doorbloeding worden zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de gevoelige spieren gevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Raadpleeg altijd een arts indien de pijn niet overgaat of na enkele dagen erger wordt.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

Meld je aan