Kloven

Wat zijn kloven?

Kloven kunnen op meerdere plaatsen op je lichaam voorkomen, maar je ziet ze meestal op je handen, vingers en voeten. Kloven zijn kleine barstjes die ontstaan wanneer de huid heel erg droog is. Op zich is dit geen ernstige kwaal, maar het kan wel erg vervelend zijn, zeker als het wondjes worden die gaan bloeden. Omdat de huid doorgaans droger is tijdens de winter, zullen kloven dan veel vaker voorkomen. Zowel binnenshuis als buitenshuis is de lucht tijdens de winter droger, en onze huid krijgt ook meer te maken met grote temperatuurschommelingen. Heb je over het algemeen een droge huid, dan is de kans groter dat je last krijgt van kloven.

Hoe ontstaan kloven?

Kloven ontstaan wanneer de huid extreem droog is. Dit betekent meestal dat ze te weinig natuurlijke vetten bevat, waardoor er onvoldoende vocht wordt vastgehouden. De huid kan haar barrièrefunctie niet goed meer uitoefenen en is dus veel gevoeliger voor prikkelende stoffen van buitenaf. Dat verklaart waarom kloven vaak voorkomen aan de handen en vingers: die komen immers het vaakst in aanraking met agressieve invloeden zoals zeep, wasmiddel of temperatuurverschillen.

Ook je voeten zijn erg gevoelig voor kloven omdat de huid op die plaatsen extra wordt blootgesteld aan druk en wrijving. Je lichaam heeft hier een natuurlijke oplossing voor door een plaatselijke verdikking te laten ontstaan op de zones die de meeste druk ondervinden. Deze eeltlaag is echter heel erg droog en leidt daardoor vaak tot kloven.

Meer lezen over zelfzorg?

Op zelfzorg.nl vind je heel wat tips, advies en informatie over hoe je bepaalde klachten zelf kunt aanpakken, samen met een handig overzicht van alle beschikbare zelfzorgproducten in Nederland!

Wat te doen tegen kloven?

Bij kloven kun je het beste uitgaan van het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’. Heb je de neiging om kloven te ontwikkelen, dan heb je waarschijnlijk een droge huid. Het is dus verstandig om onze algemene tips bij een droge huid zoveel mogelijk toe te passen, zodat je huid weer in balans komt en haar natuurlijke barrièrefunctie kan uitoefenen. Zo krijgen kloven geen kans.

Heb je toch kloven, dan zijn er gelukkig verschillende zaken die je kan doen om je huid weer te helpen herstellen.

 1. Herstellen en intensief voeden
  Smeer de kloven zo vaak als nodig is in met een rijke herstellende en voedende crème op natuurlijke basis. Vermijd crèmes met minerale oliën (op de ingrediëntenlijst herkenbaar als paraffinum liquidum of vaseline), want deze leggen een laagje op de huid dat de poriën afsluit waardoor ze op termijn nog meer gaat uitdrogen.

  Profiteer van de nacht om je huid intensief te voeden. Breng een extra dikke laag crème aan zodat dit de hele nacht kan inwerken. In het geval van je handen of voeten kan je hier een pleister of bij een groter oppervlak katoenen handschoenen of sokken overheen doen, zodat de crème niet op je beddengoed terecht komt.
 2. Wondjes verzorgen
  Zijn de kloven zodanig diep dat er ook kleine wondjes of bloedingen ontstaan, breng dan regelmatig een verzorgende zalf op basis van Calendula aan. Extract van Calendula Officinalis (Goudsbloem) heeft een verzachtende en zuiverende invloed en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de huid.
 3. Beschermen
  Hebben je handen veel te verduren, geef ze dan extra bescherming. Draag huishoudhandschoenen bij het afwassen zodat ze niet rechtstreeks in aanraking komen met het afwasmiddel. Ook bij het werken in de tuin kun je het beste aangepaste handschoenen dragen, net als wanneer het buiten kouder wordt. Je voeten bescherm je het beste door ze altijd goed warm te houden en comfortabele schoenen te dragen die niet knellen.
 4. Vermijd producten met synthetische ingrediënten
  Verzorgingsproducten die synthetische ingrediënten bevatten, kunnen de natuurlijke barrièrefunctie van je huid aantasten. Dit geldt in het bijzonder voor parfumstoffen, conserveringsmiddelen en synthetische wasactieve stoffen in zepen en douchegels. Door te kiezen voor milde, natuurlijke producten zal je huid herstellen en weer in balans komen.
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis
  Is de lucht in huis droog, dan heeft dit ook een rechtstreekse impact op je huid. Door middel van een luchtbevochtiger of bakjes met water kan je de luchtvochtigheid verbeteren. Een luchtvochtigheidsgraad van 45 à 50% is ideaal.
Abonneer je nu en krijg nieuws, tips en advies van Weleda rechtstreeks in je mailbox!

 

*Je gegevens worden opgenomen in het adressenbestand van Weleda Benelux en zullen niet worden verkocht of gedeeld worden met derden. Je kunt ze steeds raadplegen, verbeteren of laten schrappen.
Bij een ruwe, schrale of gesprongen huid
€7.99
Koop nu
Voor een droge en ruwe huid
€5.99
Koop nu