Baby in bad doen
babyverzorging

Je baby in bad doen: 4 tips

Je baby in bad doen kan in het begin best spannend zijn. Want hoe warm mag het water van een babybadje zijn? Wanneer moet je baby in bad? En kun je de haartjes wassen met shampoo? We vertellen je alles over je baby in bad doen.

1. Hou je baby warm tijdens het badritueel

Zorg dat je baby voor, na en tijdens het badje geen kou vat. Een goede voorbereiding is prettig voor jou en voor je kindje.

  • Maak de kamer waar je je baby in bad doet lekker warm. Hou de ramen en deuren dicht, zo komt er geen koude lucht naar binnen. Zorg dat het ongeveer 20 graden is in de kamer.
  • Leg de babyspullen klaar voordat je begint. Denk aan een handdoek, schone luier, billendoekjes, billenbalsem, kleertjes en wellicht een kruik om de kleertjes warm te houden.
  • Maak het badje schoon voordat je baby in bad gaat. Heb je geen badje? Je kunt je baby ook wassen in de gootsteen. Maak ook deze goed schoon! Je hebt ook speciale badjes voor in de gootsteen.
  • Zorg voor de juiste temperatuur van het babybadje. Het water van een babybadje mag 37 graden warm zijn. Voel met je elleboog of het water niet te warm is. Je ellenboog heeft een dun velletje waardoor je goed aanvoelt hoe de temperatuur straks voor jouw baby is. Je kunt ook een speciale badthermometer gebruiken.

2. Kies voor natuurlijke babyproducten

Het is verstandig om een badproduct te gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige babyhuid, dan je baby in helder water te laten baden. Een speciaal samengesteld babybad reinigt de huid mild van bijvoorbeeld luiercrème resten. Alleen water kan het dunne en nog tere babyhuidje uitdrogen. Ook is het niet aan te raden om schuim in het badje te doen.

Het is het beste om een mild badproduct te gebruiken zoals Calendula Shampoo & Douchecrème, dat voedende ingrediënten zoals amandelolie, en kalmerende ingrediënten zoals biologische Calendula bevat. Voor onrustige en overprikkelde kindjes is Weleda Calendula Welterustenbad ideaal. De biologische tijm die het bevat, helpt het lichaam van de baby te verwarmen. Een warm bad herstelt het evenwicht.

Ben je op zoek naar een romige, natuurlijke baby badmelk? Calendula Crèmebad reinigt de babyhuid zonder het natuurlijke beschermlaagje van de huid aan te tasten. Deze extra milde badmelk bevat biologische sesam- en amandelolie die de huid zacht en soepel houdt en beschermt tegen uitdrogen.

Heeft je kindje al haar? Je kunt met Calendula Shampoo & Douchecrème de haartjes zachtjes wassen zonder dat het in de ogen prikt. Deze babyshampoo maakt de haartjes weer zacht en vergemakkelijkt het kammen.  

Calendula Babyshampoo & Douchecrème

Reinigt babyhaar en de babyhuid uiterst mild. Prikt niet in de ogen.
5 van 5 sterren
31 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}

3. Badder niet te vaak met je baby  

Tijdens de eerste maanden wordt je kindje nauwelijks vuil, behalve bij zijn billetjes. Te veel in bad tast het beschermende huidlaagje aan. Bovendien kost het je baby energie om na het bad zijn eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen. Je kindje hoeft dus nog niet zo vaak in bad. Voor een baby is 2 tot 3 keer per week in bad meer dan voldoende.

Je kunt wel kiezen voor een dagelijkse snelle wasbeurt. Voor een dagelijkse wasbeurt kleed je je baby niet helemaal uit. Zo blijft hij warmer. Reinig het gezichtje voorzichtig met een hydrofiel washandje. Was het lichaam met milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je als dat nodig is, extra schoonmaken met olie. Zorg ook bij de dagelijkse wasbeurt voor een warme kamer.  

4. Kies voor een goed moment om je baby in bad te doen

Het is niet fijn om je kindje direct na je de voeding in bad te doen. De kans bestaat dat hij de melk terug spuugt in het badje. Maar ook als je kindje honger heeft, is het geen fijn moment. Een goed moment om je baby in bad te doen is een half uur na de laatste voeding.

Als je kindje al wat ouder is, is voor slapen gaan een fijn moment. Je kindje wordt moe van het badje en valt vervolgens lekker in slaap.  

Verzorgingsproducten voor jouw baby uitzetlijst

Reinigt babyhaar en de babyhuid uiterst mild. Prikt niet in de ogen.
5 van 5 sterren
31 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Verzachtende babyolie met verwarmend en beschermend effect
5 van 5 sterren
30 reviews
200 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
119 reviews
30 ml
{{ 499 |formatPrice |currency }}