Vrouw danst tussen de bloemen
beauty

Dit wil je weten over microplastics in cosmetica

Misschien heb je wel eens gehoord van microplastics. Ze zijn niet goed voor jou en de natuur, maar waarom worden ze dan gebruikt in cosmetica? En hoe herken je microplastics als ingrediënt?

Wat zijn microplastics?

Microplastics vind je overal. In kleding, eten, drinken, tandpasta en cosmetica. Het zijn minuscule plasticdeeltjes, van minder dan vijf millimeter groot. Microplastics worden aan cosmetica toegevoegd, omdat ze de smeerbaarheid en textuur verbeteren. Maar ze worden ook gebruikt als grove korrels in scrubs. Waarom? Microplastics zijn simpelweg goedkoop. En dat is zonde, want ze zijn niet goed voor je huid én slecht voor de planeet.

De gevolgen van microplastics

Heb je een gevoelige huid? Dan kan je door microplastics last krijgen van roodheid of jeuk. Ook komen microplastics via het riool in oceanen terecht. En dit zorgt voor vervuiling van het milieu. Micro Plastic, Macro Probleem dus. Daarom wil je microplastics vermijden. Wist je dat al onze producten vrij zijn van microplastics? We kiezen voor biologisch afbreekbare alternatieven. Maar helaas doen nog niet alle merken dat.

Hoe herken je microplastics in cosmetica?

Op producten staat niet aangegeven dat er microplastics inzitten. En toch kunnen microplastics in meer dan 300 ingrediënten van cosmetica voorkomen. Deze producten worden namelijk gemaakt van microplastics óf bevatten microplastics. Maar ze zijn goed verstopt.

Je herkent microplastics onder andere aan het woordje poly, zo geven polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat en polymethylmethacrylaat aan dat er microplastics zijn gebruikt in het product. Lees daarom altijd de kleine lettertjes op de verpakking.

Snel checken of een product microplastics bevat? Let dan op het NATRUE-label, voor natuurcosmetica of gebruik de Beat the Microbead app van de Plastic Soup Foundation.

Verzorging zónder microplastics

De natuur heeft alles wat je huid nodig heeft. Daarom maken we al meer dan honderd jaar 100% natuurlijke producten, met uitsluitend ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Microplastics passen daar dus niet bij!

Neem bijvoorbeeld onze Berken Pearl Scrub Douchecrème, een natuurlijk alternatief voor scrubs. De fijne wasparels zijn gemaakt van carnauba- en bijenwas. Zo wordt je huid zijdezacht en glad, met de kracht van de natuur. Maar ook al onze andere producten zijn vrij van microplastics.

Koop microplasticvrije producten

Intensief voedende body butter. Verzorgt droge huid van top tot teen.
4,9 van 5 sterren
35 reviews
150 ml
{{ 1499 |formatPrice |currency }}
Maakt de huid glad en zacht
4,8 van 5 sterren
11 reviews
150 ml
{{ 999 |formatPrice |currency }}
Hydrateert en herstelt de huid. Skin Food Voedende Dagcrème voor de normale tot droge huid.
4,6 van 5 sterren
30 reviews
40 ml
{{ 1699 |formatPrice |currency }}

Help jij mee meer bewustzijn te creëren voor dit wereldwijde probleem? Door natuurlijke cosmetica te kopen, vrij van microplastics, draag jij je steentje bij.

Samen met Naïf, Witlof Skin Care, Smyle, The Lekker Company en Marcel’s Green Soap bundelen we onze krachten om de verzorgingsindustrie transparant te maken. We geven ook antwoord op veelgestelde vragen.