Gezond bodemleven
natuur

5 Tips voor een gezond bodemleven

De bodem is de huid van onze aarde. En daar moeten we goed voor zorgen. Ja, jij ook! Een derde van de bodem op onze aarde is aangetast. Hierdoor worden dieren en planten bedreigd en neemt de uitstoot van broeikasgassen toe. Zorg ook in je eigen tuin voor een gezonde bodem. Weleda Tuinman Jan Graafland geeft je 5 tips voor een gezond bodemleven.

Save Earth's Skin

1. Laat de grond met rust 

Ga je elk voorjaar weer enthousiast aan de slag in je tuin? Laat de grond dan zoveel mogelijk met rust. Door fanatiek te spitten en schoffelen haal je al het bodemleven overhoop. Voorzichtig omgaan met de bodem, net als met je eigen huid dus.

2. Laat takjes en bladeren liggen 

Een keurig opgeruimde tuin? Dat ziet er misschien strak uit, maar is niet zo goed voor de bodem. Laat daarom takjes en bladeren zoveel mogelijk liggen. Dit is voeding voor wormen, bacteriën en schimmels in de grond.  

3. Eigen compost in je tuin 

Maak zelf compost in plaats van het te halen bij een tuincentrum. Goedkoper, duurzamer én goed voor de bodem. Onze biodiversiteitspartner Natuurmonumenten legt uit hoe je zelf compost kunt maken voor je tuin.

4. Bedek de bodem 

We houden van planten en bloemen. En dat komt goed uit, want een begroeide bodem beschermt de aarde en houdt vocht vast. Bedek je bodem dus zo goed mogelijk.  

5. Biologische zaden en inheemse planten 

Nieuwe planten in de tuin? Kies voor biologische zaden en inheemse planten. Bij een biologisch zaadje weet je zeker dat er geen gebruik is gemaakt van chemische middelen en Inheemse planten zijn een goede voedingsbron voor dieren. Zowel voor dieren boven als onder de aarde.

Last van ruwe handen?

Intensief voedende crème. Skin Food voedt alle plekjes die ruw en droog zijn.
4,5 van 5 sterren
62 reviews
75 ml
{{ 1099 |formatPrice |currency }}