Onze grondstoffen worden op ethische en duurzame wijze ingekocht

calendula veld

We zorgen ervoor dat onze grondstoffen op ethische wijze worden ingekocht. Daarom zijn we sinds 2018 gecertificeerd door de Union for Ethical BioTrade.

Ons bevoorradingsketen is duurzaam en rechtvaardig

calendula plukken

Wanneer je onze natuurlijke verzorgingsproducten koopt, draag je bij aan een betere wereld. We zorgen er niet alleen voor dat onze natuurlijke grondstoffen biologisch of biodynamisch geteeld worden, maar ook dat de mensen die ze verbouwen en oogsten eerlijk en met respect worden behandeld. We willen onze natuurlijke grondstoffen tot aan hun bron te traceren. Als lid van de Union for Ethical BioTrade (UEBT) houden wij ons aan de strenge sociale, economische en ecologische eisen die deze organisatie heeft opgesteld.

Onze inzet voor duurzame bevoorrading

zonsondergang

Meer dan 80% van onze grondstoffen is afkomstig van gecertificeerde biologische landbouw en, waar mogelijk, van biologisch-dynamische landbouw. We werken eraan om dit aandeel te vergroten. Door nieuwe partnerschappen aan te gaan en door middel van gecertificeerde biologische en biodynamische teeltprojecten. De kwaliteit van onze ingrediënten vinden we belangrijk. Veel van de planten die we gebruiken voor natuurlijke cosmetica en geneesmiddelen worden in onze eigen tuinen geteeld. We kopen ook grondstoffen in bij partners met wie we al lang samenwerken.

Onze visie is om een benchmarkbedrijf te zijn op het gebied van ethische en duurzame sourcing binnen onze industrie.

teelt
100
van onze bevoorradingsketens voor onze natuurlijke cosmetische producten zijn gecontroleerd volgens de UEBT standaard
250
km2 wordt wereldwijd biologisch geteeld door ons
80
is de gemiddelde hoeveelheid gecertificeerde grondstoffen wat we gebruiken
1000
stoffen uit de natuur vormen de basis van onze producten

Ethisch verantwoord inkopen is een topprioriteit

man werkt tussen irissen

We willen dat je precies weet wat je van ons krijgt. Met het UEBT-keurmerk garanderen we dat we de biodiversiteit tijdens de teelt, de oogst en de verdere verwerking van de planten zo goed mogelijk in stand houden en duurzaam gebruiken. We behandelen onze teeltpartners eerlijk en rechtvaardig, respecteren de mensen- en arbeidsrechten en de ontwikkeling van lokale gemeenschappen.

Union for Ethical BioTrade (UEBT)

bloem

UEBT is een vereniging zonder winstoogmerk, die wil bijdragen aan een betere wereld. Ze helpen de natuur te herstellen en stimuleren het ethisch inkopen van ingrediënten uit biodiversiteit. 

De 7 principes van de UEBT-norm:

  1. Behoud van biodiversiteit
  2. Duurzaam gebruik van biodiversiteit
  3. Eerlijke verdeling van de voordelen die voortvloeien uit het gebruik van biodiversiteit
  4. Sociaaleconomische duurzaamheid (productief, financieel en marktbeheer)
  5. Naleving van nationale en internationale wetgeving
  6. Eerbieding van de rechten van de bij BioTrade-activiteiten betrokken actoren
  7. Duidelijkheid over grondbezit, gebruiksrecht en toegang tot natuurlijke hulpbronnen

Ontdek de bron van onze grondstoffen

lavendelveld

Lavendel uit Moldavië

De lavendel velden in Moldavië staan vol met de helder paarse bloesems van geurige lavendel. Aan de rand van de velden verwerken mobiele distillatie-eenheden de vers geoogste planten tot etherische olie. Nog maar zo’n twintig jaar geleden was er in Moldavië nauwelijks een markt voor lavendel. Tegenwoordig levert het ons grote hoeveelheden lavendel voor de productie van Weleda natuurlijke huidverzorgingsproducten. Niet alleen de kwaliteit van de bodem is hier belangrijk, maar ook de biodiversiteit. Alleen dan is de natuur gezond. Daarom werken we momenteel samen met de dorpelingen om hen te helpen om te schakelen naar biologisch-dynamische landbouw.

sandelhoutolie

Kostbare sandelhoutolie uit Nieuw-Caledonië

De sandelhoutolie die we gebruiken als geurstof in sommige van onze producten is afkomstig van een van de eilanden van Nieuw-Calendonië in de Stille Zuidzee. De olie wordt gewonnen uit het hout van de bomen. Omdat sandelhout bijzonder zeldzaam is, wordt elke boom gewerkt met een GPS-sensor om illegale oogst te voorkomen. Om te testen of de boom rijp genoeg is om te oogsten, wordt een klein gaatje in het hout geboord. Daarna wordt het gaatje weer dichtgemaakt met hars, zodat de boom zo nodig kan doorgroeien. Wij waren erbij toen de bomen werden geoogst, bezochten de houtmolen en de oliedistilleerderij en zagen hoe geurige sandelhoutolie werd gewonnen uit de zachte stukken hout.

wilde arnica

Wilde Arnica verzameling

Wat waarschijnlijk Europa’s meest overvloedige bron van arnica is, groeit in het wild in de Karpaten in Roemenië. Weleda helpt deze bron te beschermen en de lokale bevolking te ondersteunen. Een weiland alleen levert een boer meestal niet veel op. Maar als er arnica groeit, biedt de weide een extra bron van inkomsten, wat de eigenaar een stimulans geeft om de weide in zijn oorspronkelijke staat te laten. Deze wilde planten worden geoogst en verwerkt volgens strikte duurzaamheids- en kwaliteitsnormen, die de plaatselijke plukkers in opleidingsworkshops leren.

ratanhia

Ratanhia uit de Andes

Elk jaar maakt een familie in Peru de lange reis naar de Andesvlakte om Ratanhia planten en wortels voor Weleda te oogsten. Natuurlijk hebben we een vergunning voor gecertificeerd wild verzamelen; het is voor ons belangrijk dat we deze plantensoort ook beschermen. Hoeveel is er van de plant? Zijn de bodemomstandigheden veranderd? Is er iets veranderd sinds vorig jaar? Alles wordt zorgvuldig geobserveerd en gedocumenteerd. Om te bepalen welke van de wilde weiden moeten worden geoogst, overleggen we met deskundigen van plaatselijke universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties.