Buikkrampjes bij je baby

Krampjes, iedere baby heeft er weleens last van. Je baby is ontroostbaar en trappelt met zijn beentjes. Buikkrampjes bij je baby zijn normaal, maar wel heel erg vervelend. Daarom helpen we je graag krampjes bij je baby te voorkomen en verhelpen.

Wat zijn buikkrampjes?

Buikkrampjes beginnen vaak na of tijdens het voeden. Na de geboorte zijn de darmen van je baby nog vol in ontwikkeling. Baby's moeten wennen aan de voeding en het drinken. Ze happen lucht mee tijdens het drinken en de spieren in de darmwand trekken zich samen. Hierdoor ontstaan krampjes. Het gevolg? Je baby begint te huilen en is op geen enkele manier te troosten.

Buikkrampjes bij je baby herkennen

Je baby moet wennen aan de voeding. Het voedsel komt soms te snel binnen en wordt niet goed afgebroken. Dit zorgt voor krampjes en winderigheid.

Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat je baby last heeft van buikkrampjes:

 • Je baby huilt hard en lijkt ontroostbaar.
 • Je baby heeft een gespannen lijfje.
 • Je baby beweegt veel. Strekt zijn benen uit en trekt ze vervolgens krampachtig weer in.
 • Je baby knijpt in zijn vuistjes.
 • Je baby heeft last van winderigheid.

Wat te doen bij krampjes bij mijn baby?

Je kleintje zien huilen is natuurlijk het laatste wat je wil. Gelukkig zijn er een aantal dingen die krampjes kunnen helpen voorkomen.

Krampjes bij je baby voorkomen

Geef je flesvoeding? Dan kan het zijn dat je baby krampjes krijgt van het te gulzig drinken. Tijdens het drinken krijgen ze dan namelijk veel lucht binnen. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen:

 • Gebruik een andere fles: probeer te voeden met een fles met een kleinere opening. Hierdoor komt er zo min mogelijk lucht mee naar binnen. Waardoor de kans op darmkrampjes minder is. 
 • De houding van je baby: tijdens het drinken kan het helpen als je baby rechtop zit. Hierdoor zakt de voeding makkelijker naar beneden. Er ontstaan minder luchtbellen, wat zorgt voor minder krampjes.
 • Neem de tijd voor de voeding: een baby doet gemiddeld ongeveer 20 minuten over een voeding. Zorg dat je baby ontspannen is en creëer een momentje voor jullie twee.
 • Geen veranderingen in het voedingsschema: de darmen van je baby moeten wennen aan het voeden. Wanneer je een strak voedschema gebruikt, heb je minder kans op krampjes.
 • Boeren: is je baby klaar met drinken? Neem dan goed de tijd om hem te laten boeren. De lucht die tijdens het drinken mee is gekomen, komt dan vrij. Wat voor minder krampjes zorgt.

Darmkrampjes bij je baby verhelpen

Helpen de tips niet? Dan zijn er een aantal dingen die je kan proberen om de pijnlijke buikkrampjes van je baby te verhelpen:

 • Een fijne houding: de meeste baby’s met buikkrampjes vinden het fijn om met hun buik op je onderarm te liggen. Probeer vooral een houding te vinden waarin jouw kleintje zich prettig voelt. 
 • Bewegen: is het lichaam van je baby gespannen? Probeer dan om met de beentjes fietsende bewegingen te maken in de lucht. Deze bewegingen helpen de buik te ontspannen waardoor de spanning vermindert.
 • Inbakeren: inbakeren helpt je baby om rustig te worden, zo valt je baby sneller in slaap. Het houdt de beentjes stil waardoor de baby niet kan gaan trappelen uit frustratie. Is je baby geen fan van inbakeren? Probeer dan een draagzak. 
 • Babymassage: Door met warme handen zachtjes de buik van je baby te masseren, kun je krampjes verminderen. Masseer met een natuurlijke baby massageolie zoals Calendula Baby Buikjesolie. Deze olie ondersteunt de spijsvertering en brengt je baby tot rust. Een fijn moment voor jou en je baby.

5 tips voor het geven van een babymassage >

Baby Buikjesolie

Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
Normaal
Nu voor €11.99
Koop nu

Als je baby veel huilt en last heeft van krampjes, is dit voor jou ook vervelend. Gelukkig zijn de ergste buikkrampjes bij de meeste baby's na 3 à 4 maanden voorbij. Zorg voor een ontspannen sfeer voor jullie allebei en probeer de bovenstaande tips.

Meer tips en advies voor de verzorging van je baby >

100% natuurlijke babyverzorgingsproducten

Baby Buikjesolie

Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
Normaal
Nu voor €11.99
Koop nu

Calendula Verzorgende Babyolie

Verzachtende babyolie met verwarmend en beschermend effect
30 reviews
200 ml
Normaal
Nu voor €13.99
Koop nu

Calendula Billenbalsem

Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
119 reviews
30 ml
Normaal
Nu voor €4.49
Koop nu

Calendula Welterustenbad

Brengt de baby tot rust en verzorgt. Helpt je baby ontspannen slapen
19 reviews
200 ml
Normaal
Nu voor €13.99
Koop nu