Baby
babyverzorging

Babymassage geven: Onze 5 tips!

Slaapt je baby slecht? Of heeft hij last van krampjes? Vervelend! Een babymassage werkt kalmerend en geeft een veilig gevoel. Met deze 5 tips geef je een natuurlijke en ontspannen babymassage.

Waarom een babymassage?

Een babymassage geven heeft een positieve werking op je kindje. Het helpt als je baby slecht slaapt, last heeft van krampjes en om je baby te kalmeren als hij onrustig is. Bovendien is een babymassage goed voor de spierontwikkeling en de doorbloeding van de huid. Daarnaast is het een fijne manier om tijd door te brengen met je kindje. De band tussen jou en je baby wordt door een babymassage versterkt. 

Babymassage bij krampjes

Buikkrampjes of constipatie. Veel voorkomende kwaaltjes bij baby's. De spijsvertering van een baby werkt nog niet optimaal en hierdoor kunnen ze krampjes krijgen. Erg vervelend voor je kleintje! Een babymassage zorgt voor ontspanning, rust en het beter verteren van voedsel. Een buikmassage stimuleert daarnaast de stoelgang van je baby en helpt bij het verlichten van krampjes of andere ongemakken.

Meer over krampjes bij je baby voorkomen en verhelpen >

Babymassage om te ontspannen of kalmeren 

Is je baby onrustig? Of wil hij niet slapen? Dan kan een babymassage helpen. Het masseren wakkert het gelukshormoon, serotonine, aan. Terwijl het stresshormoon vermindert. De hartslaag daalt en de ademhaling van je baby wordt rustiger. Het huid-op-huid contact zorgt voor een veilig en warm gevoel waardoor je baby rustiger wordt. En beter zal slapen.

Je baby masseren: dit heb je nodig

Een ontspannen baby massage start bij een goede voorbereiding. Doe je sieraden van je handen en polsen af. Was je handen en zorg dat je nagels niet scherp zijn. Gebruik een natuurlijke olie die gemaakt is voor het geven van een babymassage. Zoals bijvoorbeeld Calendula Verzorgende Babyolie.

Babymassage tips voor een natuurlijke en ontspannen babymassage:

1. Kies een geschikte plek om de babymassage te geven

Masseer je baby op een plek waar het lekker warm is (rond de 22 graden). Zoek een zachte ondergrond. Je kunt de baby op de grond masseren (op een zacht kleed bijvoorbeeld), op je bed of in de commode. Kies de plek die voor jou het fijnst is.

2. Kies voor een natuurlijke baby massageolie

Bij een goede massage hoort natuurlijk ook een goede massageolie. Gebruik voor een babymassage een natuurlijke olie. In een natuurlijke massageolie worden plantaardige oliën gebruikt die door de huid worden herkend als eigen.

Onze Calendula Verzorgende Babyolie is perfect voor een babymassage. De olie is 100% natuurlijk en parfumvrij, perfect voor het tere huidje van je baby. Biologische sesamolie en extract van Calendula houdt de huid zacht en soepel en beschermt de huid tegen uitdrogen. Hierdoor kan de huid de beschermlaag geleidelijk ontwikkelen. Een fijn product om te gebruiken bij een ontspannende babymassage.

Natuurlijke baby massageolie

Verzachtende babyolie met verwarmend en beschermend effect
5 van 5 sterren
30 reviews
200 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Moeder en baby

3. Kalmerende babymassage in 6 stappen​​​​​​

  1. Begin bij de voeten. Maak cirkelende bewegingen met een platte duim aan de onderkant van het voetje. Doe dit vanaf de hiel naar de tenen toe.
  2. Pak vervolgens de beentjes op en maak fietsende bewegingen naar beneden. Vervolgens breng je de knieën richting de buik. Deze massagetechniek is ook fijn tegen darmkrampjes.
  3. Gebruik deze zelfde drie manieren voor de handen en armen.
  4. Hierna ga je naar de borst. Maak hierbij strelende bewegingen van binnen naar buiten. Strijk daarna van de linkerschouder naar de rechterheup en andersom.
  5. Vervolgens kan je met je platte hand cirkelende bewegingen maken over de buik van je baby. Dit helpt ook bij buik- of darmkrampjes bij je baby.
  6. De rug van de baby is wat lastiger om te masseren. Het hoofdje moet hiervoor namelijk helemaal ontspannen zijn. Als dit het geval is kan je dezelfde techniek gebruiken als je voor de buik gedaan hebt. Als je niet helemaal zeker weet of het hoofdje ontspannen is, sla rug dan over.

4. Maak van de babymassage een vast ritueel

Elke baby is uniek en heeft andere behoeftes tijdens een massage. Door erachter te komen hoe jouw kindje reageert en wat de behoeftes zijn bevorder je de communicatie tussen jullie. Door regelmatig huid-op-huid contact wordt het zogenaamde bindingshormoon versterkt. Maak van een babymassage een vast ritueel, zo kun je de avondroutines verbeteren en kan je baby kalmeren. Heeft je baby vaak last van krampjes? Dan helpt een babymassage om krampjes te voorkomen of verhelpen!

5. Na de massage

Doe je baby na de babymassage in een warm badje. Zo worden de laatste restjes olie weggespoeld. Kleed je baby dan lekker dik aan zodat de warmte van de massage en het badje zich vasthoudt. Wees ook niet verbaasd als de baby na de massage lekker in slaap valt!

4 tips voor een ontspannen badritueel >

Onze babyproducten

Verzachtende babyolie met verwarmend en beschermend effect
5 van 5 sterren
30 reviews
200 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Voor een ontspannen buikmassage voor je baby. Ondersteunt de spijsvertering.
50 ml
{{ 1399 |formatPrice |currency }}
Reinigt babyhaar en de babyhuid uiterst mild. Prikt niet in de ogen.
5 van 5 sterren
31 reviews
200 ml
{{ 899 |formatPrice |currency }}
Deze rijke balsem verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
5 van 5 sterren
120 reviews
75 ml
{{ 999 |formatPrice |currency }}