Tranende ogen

Tranende ogen: vervelend maar meestal onschuldig

Sommige mensen hebben er zelden of nooit last van, en anderen ervaren het bijna dagelijks: rode en/of tranende ogen. Tranen zijn nodig om de ogen te smeren. Ook zorgen tranen ervoor dat deeltjes en vreemde stoffen in of rond de ogen worden weggewassen.

Bij tranende ogen wordt er te veel traanvocht geproduceerd. Het traanvocht neemt toe bij irritatie aan de ogen, veroorzaakt door bijvoorbeeld een vuiltje, pollen, zon en wind. De ogen kunnen hierdoor ook rood zijn en geprikkeld aanvoelen. Hoewel dit een vervelende aandoening is, is het niet ernstig en kan het prima worden behandeld.

De oorzaak van tranende ogen

Verschillende factoren kunnen de oorzaak vormen van rode en tranende ogen. Ken je de oorzaak van het probleem, dan kan je het op de juiste manier behandelen. 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van rode en tranende ogen:

 1. Allergische reactie
  Bij een allergische reactie maakt je lichaam histamine aan, wat een aantal typische klachten veroorzaakt, zoals niezen, hoesten of jeuk, maar ook tranende of rode ogen. De belangrijkste allergenen zijn stuifmeel van pollen, huisstofmijt, cosmetica en voeding. De gevoeligheid voor pollen, ook bekend als hooikoorts, geeft de meeste aanleiding tot tranende en rode ogen. Dit komt vooral voor in de lente, wanneer bomen, planten en gras in bloei staan.
 2. Verkoudheid
  Als je verkouden bent, is het slijmvlies van je neus licht ontstoken. Dit kan ook een weerslag hebben op het oog, waardoor dit gaat tranen en roodheid kan vertonen. 
 3. Een vuiltje in het oog
  Wanneer bijvoorbeeld stof of zand in je oog belanden, zal het automatisch meer traanvocht gaan aanmaken om dit te verwijderen. Blijft je oog echter tranen, dan is het verstandig om zelf even met een spiegeltje te kijken of het vuiltje er nog zit. Indien nodig kan je het zelf voorzichtig wegspoelen met oogdruppels. 
 4. Weersomstandigheden
  Ook wanneer je oog geprikkeld wordt door forse wind, koude temperaturen of fel zonlicht, kan het extra traanvocht produceren als bescherming. Meestal is deze reactie van korte duur, en stopt het tranen zodra je niet meer aan de oorzaak wordt blootgesteld.
 5. Een vernauwing van de traanwegen
  Een vernauwing of verstopping van het traankanaal als gevolg van een ontsteking, afwijking, of onbekende oorzaak kan ervoor zorgen dat je ogen extra gaan tranen. Dit kan ook aangeboren zijn. Meestal gaan de traanwegen bij baby’s vanzelf open tijdens het eerste levensjaar.

Meer lezen over zelfzorg?

Op zelfzorg.nl vind je heel wat tips, advies en informatie over hoe je bepaalde klachten zelf kunt aanpakken, samen met een handig overzicht van alle beschikbare zelfzorgproducten in Nederland!

Wat te doen tegen tranende ogen?

Rode en tranende ogen zijn meestal een onschuldig fenomeen, maar het kan wel erg vervelend zijn. Door een aantal praktische tips in acht te nemen kan je zelf echter heel wat doen om dit te voorkomen of te verhelpen.

Tips tegen droge en tranende ogen:

 1. Bescherm je ogen
  Bij koud weer, felle wind of sterk zonlicht is het verstandig om je ogen te beschermen met een zonnebril. Op die manier vermijd je dat je ogen geprikkeld raken en voorkom je roodheid en tranen. Ook bij hooikoorts zijn je ogen zo beter beschermd tegen pollen.
 2. Vermijd allergenen
  Heb je tranende en rode ogen als gevolg van een allergie? Probeer dan zoveel mogelijk de allergenen te vermijden. Dit is vooral bij hooikoorts niet zo vanzelfsprekend, omdat het stuifmeel overal in de lucht verspreid wordt. Door je haar te wassen voor je naar bed gaat komen er minder pollen in het beddengoed terecht. Gedragen kleding kun je beter niet in de slaapkamer neerleggen, en het huis luchten doe je bij voorkeur na een regenbui, wanneer er weinig pollen in de lucht zijn. Verder kan je ook een pollenkalender raadplegen om te weten wanneer je een piek mag verwachten.
 3. Niet wrijven
  Bij tranende en rode ogen heb je automatisch de neiging om in je ogen te gaan wrijven. Dit is echter geen goed idee, want zo versterk je de irritatie.
 4. Geef je ogen op tijd rust
  Als je ogen vermoeid zijn, bijvoorbeeld als gevolg van beeldschermwerk of een lange autorit, zijn ze vatbaarder voor een allergische reactie of prikkeling van buitenaf die een verhoogde traanproductie  of roodheid kan veroorzaken. Gun je ogen daarom tijdig een rustmoment door in de verte te staren of ze even te sluiten.
 5. Gebruik oogdruppels op basis van Euphrasia
  Euphrasia, ook bekend als ogentroost, heeft een harmoniserend effect op het oog bij een verhoogde traanproductie en roodheid, ongeacht de oorzaak. Heb je vaak last van rode en tranende ogen, zorg er dan voor dat je steeds oogdruppels op basis van Euphrasia , ook beschikbaar in handige ampullen, bij de hand hebt.

 

Voelen je ogen eerder droog en vermoeid aan? Lees hier ons advies bij droge ogen!

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

Klik hier om je aan te melden.

Bij tranende, rode en geprikkelde ogen