Gevoelige huid
beauty

Tips bij een gevoelige huid

Heb je last van een gevoelige huid? Wij geven je advies over de verzorging van een gevoelige huid.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit merk je bijvoorbeeld aan rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht als op het hele lichaam voordoen.

Een van de belangrijkste functies van de huid is de barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. De huid moet dus ‘beslissen’ welke stoffen of prikkels worden toegelaten, en welke niet. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om deze selectie te maken. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen. 

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Uit onderzoek naar de oorzaken van een gevoelige huid blijkt dat erfelijkheid hier vaak een rol speelt. Bij veel mensen is de huid echter gevoelig geworden als gevolg van omgevingsfactoren of levensstijl. Mogelijke oorzaken zijn stress, onzuivere lucht, hormonale veranderingen (zoals zwangerschap of de overgang), voeding, gebruik van medicijnen, weersomstandigheden of bepaalde stoffen in make-up. 

Verzachtende gezichtsverzorging

Zachte verzorging met amandel voor de gevoelige, droge huid.
4,9 van 5 sterren
46 reviews
30 ml
{{ 1699 |formatPrice |currency }}
Gezichtsolie met biologische amandelolie. Voor de gevoelige huid.
5 van 5 sterren
7 reviews
50 ml
{{ 1699 |formatPrice |currency }}
Zachte gezichtsreiniging met amandel voor de gevoelige huid.
4,9 van 5 sterren
41 reviews
75 ml
{{ 1299 |formatPrice |currency }}

Wat zijn de symptomen van een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kan je aan verschillende symptomen herkennen. Deze worden meestal sterker wanneer je lichaam verzwakt is, bijvoorbeeld door vermoeidheid of stress. Vertoont je huid een of meer van deze verschijnselen, dan is de kans groot dat ze gevoelig is:

  • Een trekkerig gevoel
  • Een droge huid 
  • Schrale plekken
  • Rode vlekken, vooral op de wangen
  • Uitslag en/of jeuk

De seizoenen spelen hier een belangrijke rol. Tijdens de zomerperiode is de huid doorgaans minder gevoelig dan tijdens de winter. De dagelijkse temperatuurschommelingen zijn minder groot en we zijn vaker buiten. De luchtkwaliteit in huis is ook beter omdat de centrale verwarming in de zomer uitblijft.

5 verzorgingstips voor de gevoelige huid

Gelukkig zijn er heel wat tips die je kunnen helpen je huid weer in balans te brengen. 

1. Kies voor 100% natuurlijke verzorgingsproducten
Bij een gevoelige huid is de keuze voor de juiste verzorgingsproducten van cruciaal belang. Milde, natuurlijke producten zijn het meest geschikt. Deze bevatten geen synthetische toevoegingen (zoals SLS/SLES) die de huid onnodig prikkelen.

Met de Amandel producten van Weleda krijgt je huid een kleine detox. Het herstelt de natuurlijke laag van je huid en brengt je gevoelige huid tot rust. 

2.Reinig je huid 
De gevoelige huid reinig je bij voorkeur met een Amandel Verzachtende Reinigingsmelk die je met een watje op je gezicht aanbrengt. Spoel vervolgens af met lauwwarm water en dep je gezicht voorzichtig droog (hard wrijven stimuleert de talgproductie). Oogmake-up kun je het beste verwijderen met een Amandel Verzachtende Gezichtsolie. Gebruik geen gezichtsscrubs.

Verzachtende gezichtsverzorging voor de gevoelige huid

Zachte verzorging met amandel voor de gevoelige, droge huid.
4,9 van 5 sterren
46 reviews
30 ml
{{ 1699 |formatPrice |currency }}
Lichte verzorging met amandel voor de gevoelige, gecombineerde huid.
5 van 5 sterren
9 reviews
30 ml
{{ 1599 |formatPrice |currency }}
Gezichtsolie met biologische amandelolie. Voor de gevoelige huid.
5 van 5 sterren
7 reviews
50 ml
{{ 1699 |formatPrice |currency }}
Zachte gezichtsreiniging met amandel voor de gevoelige huid.
4,9 van 5 sterren
41 reviews
75 ml
{{ 1299 |formatPrice |currency }}

Het kan tot 6 weken duren voordat het effect zichtbaar is, en tijdens een eerste fase kunnen de symptomen soms tijdelijk verergeren. Dit betekent dat de huid afvalstoffen verwijdert en de huidstofwisseling weer op gang komt.

3. Wees voorzichtig met make-up
Ook make-up kan stoffen bevatten die je huid irriteren waardoor ze gevoeliger gaat reageren. Wees hier dus extra zuinig mee. Gebruik je toch make-up, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke producten.

4. Let op je voeding
Door voldoende water te drinken blijft je huid goed gehydrateerd en ondersteun je de organen die je lichaam zuiveren. Vooral de lever, nieren, bijnieren, schildklier en darmen zijn belangrijk als je je huid wil laten stralen. Kies daarnaast voor gezonde, waar mogelijk biologische voedingsproducten zoals plantaardige oliën en vetten, eiwitten, vitamines (en dan met name vitamine A, C en E) en mineralen.

5. Weersomstandigheden
Blootstelling aan overmatig zonlicht en warmte, felle wind, en koude temperaturen vragen extra inspanningen van de huid, waardoor ze uit balans kan raken. Zorg er bij zon altijd voor dat je zonnecrème smeert.  

Biologische zoete amandel

Biologische zoete amandel is het unieke ingrediënt dat gebruikt wordt in Verzachtende Gezichtsverzorging. De amandel wordt door een stevige schaal beschermd. Net zoals biologische amandelolie jouw gevoelige huid verzacht en beschermt.