Droge huid
beauty

Droge huid: oorzaken en tips

Heb je last van een droge huid? Een gevoelige huid met rode, trekkerige en schrale plekjes? Vervelend! Misschien voelt het alsof je kan blijven smeren, maar niets helpt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van je droge huid af te komen. Maar de eerste stap is om de oorzaak van je droge huid te ontdekken. En daarna te kiezen voor het product dat bij jou past. Een tipje van de sluier? Er is altijd wel een Skin Food product geschikt voor jouw droge huid.

Wat is een droge huid?

Voelt je huid schraal, trekkerig en droog? En heb je last van schilfers, lijntjes of barstjes? Dan is de kans groot dat je een droge huid hebt. Bij een droge huid bevat de zogenoemde opperhuid te weinig vetten en de hoornlaag onvoldoende eiwitten. Hierdoor houdt je huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd, gelukkig kan je je huid van binnen en van buiten voeden.

De oorzaken van een droge huid

Een droge huid kan aangeboren zijn, maar droge en ruwe plekjes zijn meestal het gevolg van dagelijkse gewoontes. De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn:

1. Een droge huid na het douchen

Een warme douche en sterk geurende doucheproducten klinken heerlijk, maar kunnen zorgen voor een droge huid. Zeep, badproducten of douchegels met synthetische ingrediënten kunnen je huid namelijk uitdrogen. Als je vaak doucht, bijvoorbeeld twee keer per dag, is de kans dus groter dat je huid uitdroogt.

2. Verkeerde huidproducten

Maar ook synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes of lotions kunnen je huid uitdrogen. Dit geldt vooral voor bepaalde parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor kan je huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen, met een nóg drogere huid als resultaat. Terwijl jij juist blijft smeren!

3. Voeding en levensstijl

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten kunnen ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn. Voeding kan dus één van de oorzaken zijn van een droge huid. Ook door te weinig te drinken en te roken kan je je huid van binnenuit uitdrogen.

4. Leeftijd en een droge huid

Als je ouder wordt, wordt je huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces. Vooral tijdens en na de overgang merken veel vrouwen dat hun huid een stuk droger aanvoelt.

5. Weersomstandigheden

Koude temperaturen, droge lucht en gure wind drogen de huid uit van buitenaf. Tijdens de winter kan je huid dus nóg droger aanvoelen. Maar ook bij te veel zonlicht kan je huid uitdrogen.

6. Droge lucht in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 à 50%. Heb je een lager luchtvochtigheidsgehalte, dan kan dit ervoor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water lossen dit probleem vaak al op.

7. Stress en een droge huid

Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook invloed heeft op de aanmaak van de proteïnen in de huid die helpen om vocht vast te houden. Heb je een stressvolle periode? Dan is de kans groter op een droge huid.

8. Een gevoelige én droge huid

Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan helaas dus vaak samen. Extra lastig!

Skin Food: producten voor je droge huid

Het geheim tegen een droge huid? Skin Food! Al meer dan 100 jaar is de voedende alles-in-één-crème ons populairste product. En een goede formule, die verander je niet. Biologische kamille, biologische Calendula, driekleurig viooltje en rozemarijn vormen het hart van Skin Food. De kalmerende plantenextracten hebben stuk voor stuk unieke eigenschappen, maar vormen samen het geheim voor een gehydrateerde huid.

Skin Food

Intensief voedende crème. Skin Food voedt alle plekjes die ruw en droog zijn.
4,5 van 5 sterren
62 reviews
75 ml
{{ 1099 |formatPrice |currency }}

Uitgedroogde huid en de symptomen

Je kan last hebben van een droge huid op heel je lichaam. Hierbij spelen de seizoenen een belangrijke rol. Tijdens de winter, wanneer het kouder wordt – en ook tijdens de zomer – kan je last krijgen van een uitgedroogde huid. De belangrijkste symptomen van een droge of vetarme huid zijn:

  1. Een droog, schraal of trekkerig gevoel
  2. Schilfertjes
  3. Roodheid
  4. Lijntjes of barsten
  5. Kloven

Extreem droge huid

Heb je last van een zeer droge tot extreem droge huid? Het kan zijn dat dit komt door eczeem of psoriasis. Dan is smeren niet altijd genoeg. Ga bij een hele droge huid daarom altijd langs de huisarts of dermatoloog.

Ruwe huid

Naast een droge huid, kan je ook last hebben van een ruwe huid. Je huid heeft dan veel droge huidplekken. Dit komt vaak voor op ellebogen en knieën, maar kan ook op andere plekken op je lichaam. Voor een droge en ruwe huid gelden onderstaande tips, maar begin altijd met rijkelijk smeren!

Wat te doen tegen een droge huid?

De oorzaken van een droge huid kunnen dus van buitenaf komen, maar ook van binnenuit. Je verzorgt je droge huid het beste met een natuurlijke voedende crème, zoals Skin Food. We geven je 4 tips om van je droge huid af te komen!

1. Vind de oorzaak van je droge huid

Een droge huid kan het gevolg zijn van een gevoelige huid. Je huid reageert heftiger op prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld synthetische ingrediënten in verzorgingsmiddelen of cosmetica. Hierdoor droogt je huid uit. Je krijgt last van roodheid, uitslag en jeuk. Ervaar je dit vooral na het reinigen van je gezicht? Pas je verzorgingsroutine dan voor minstens 6 weken aan, met de onderstaande tips. Zo breng je je huid terug in balans!

2. Producten voor je droge huid

Verzorg je droge huid met een hydraterende crème. Gebruik bijvoorbeeld Skin Food voor droge huidplekken op bijvoorbeeld je ellebogen of gezicht. Of kies voor de romige Skin Food Body Butter, deze rijke boter herstelt de barrièrefunctie van je droge huid. Let er op dat de huid van je gezicht extra aandacht vraagt, zeker bij een droge huid. Kies voor zachte natuurlijke verzorgingsproducten met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën.

3. Pas je douche- of badritueel aan

Een warme douche of warm bad zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van een droge huid. Vaak en warm douchen droogt je huid namelijk uit. Zet de temperatuur van je douchekraan daarom maximaal op 37 graden en probeer eens wat korter te douchen. Gebruik daarnaast natuurlijke, milde douchecrèmes die de beschermlaag van je huid niet aantasten, maar verrijken. En verzorg je droge huid na het douchen met een natuurlijke bodylotion of olie.

4. Droge huid door gure weersomstandigheden

Koud en guur weer? Zorg dan voor extra bescherming, vooral voor je gezicht, lippen en handen. Dit kan met dikke kleding, maar ook met verzorging. Zoals een natuurlijke lippenbalsem, coldcream en handcrème. Voor onderweg kan Skin Food, de alles-in-één crème voor de nodige bescherming zorgen.

Welk Skin Food product past bij jouw droge huid?

Skin Food is meer dan alleen een voedende crème. Het is een alleskunner voor alle droge plekjes op je hele lichaam. De 100% natuurlijke crème zorgt voor langdurige en intensieve hydratatie. Maar welk Skin Food product past het beste bij jouw huid?

  • Skin Food: een volle, rijke crème voor ruwe en droge huidplekken.
  • Skin Food Light: lichte crème voor onmiddellijke hydratatie van je droge huid. Ook fijn als dag-, nacht- of handcrème.
  • Skin Food Body Butter: romige bodycrème die letterlijk smelt op de huid en lekker makkelijk uitsmeert. Neem direct afscheid van je droge huid!
  • Skin Food Lip Balm: Naast een droge huid ook droge of gesprongen lippen? Skin Food Lip Balm to the rescue!

Het Skin Food-menu

Intensief voedende crème. Skin Food voedt alle plekjes die ruw en droog zijn.
4,5 van 5 sterren
62 reviews
75 ml
{{ 1099 |formatPrice |currency }}
Een echte alleskunner. Skin Food Light trekt snel in en zorgt voor hydratatie.
5 van 5 sterren
21 reviews
30 ml
{{ 649 |formatPrice |currency }}
Intensief voedende body butter. Verzorgt droge huid van top tot teen.
4,9 van 5 sterren
35 reviews
150 ml
{{ 1499 |formatPrice |currency }}
Voedende lipverzorging. Skin Food Lip Balm redt droge en gesprongen lippen.
4,8 van 5 sterren
53 reviews
8 ml
{{ 549 |formatPrice |currency }}