Tranende en rode ogen
zelfzorg

Tranende en rode ogen

Last van rode en/of tranende ogen? Dit is het gevolg van een irritatie aan het oog, bijvoorbeeld door een vuiltje, pollen, zon en wind of chloor van het zwembadwater. Op zich niet erg. Het teveel aan traanvocht smeert de ogen en zorgt ervoor dat deeltjes en vreemde stoffen in of rond de ogen worden weggewassen. Maar rode en tranende ogen kunnen wel voor ongemak zorgen.

Tranende ogen snel verholpen

Gelukkig kun je tranende ogen prima zelf behandelen. Met de juiste oogdruppels, hou deze altijd bij de hand! En wat  handige tips verdwijnen je klachten als sneeuw voor de zon. Blijf je echter last hebben of vermoed je dat er iets anders aan de hand is? Ga dan zeker langs bij de oogarts.

Verschillende factoren kunnen de oorzaak vormen van rode en tranende ogen. Het is handig om te weten wat in jouw geval de klachten veroorzaakt, zodat je ook voor de juiste oplossing kunt zorgen.

De belangrijkste oorzaken van rode en tranende ogen​​​​​​

Tranende ogen

1. Irritatie aan het oog
Wanneer bijvoorbeeld stof of zand in je oog belanden, zal het automatisch meer traanvocht gaan aanmaken om dit te verwijderen. Irritatie kan echter ook ontstaan na het zwemmen (door de chloor in het zwembadwater of het zout in het zeewater).

2. Wind en zonlicht
Ook wanneer je oog geprikkeld wordt door forse wind, koude temperaturen of fel zonlicht, kan het extra traanvocht produceren als bescherming. Meestal is deze reactie van korte duur, en stopt het tranen zodra je niet meer aan de oorzaak wordt blootgesteld.

3. Allergische reactie
Bij een allergische reactie maakt je lichaam histamine aan, wat een aantal typische klachten veroorzaakt, zoals niezen, hoesten of jeuk, maar ook tranende of rode ogen. De belangrijkste allergenen zijn stuifmeel van pollen, huisstofmijt, cosmetica en voeding. De gevoeligheid voor pollen, ook bekend als hooikoorts, geeft de meeste aanleiding tot tranende en rode ogen. Dit komt vooral voor in de lente, wanneer bomen, planten en gras in bloei staan.

4. Verkoudheid
Als je verkouden bent, is het slijmvlies van je neus licht ontstoken. Dit kan ook een weerslag hebben op het oog, waardoor dit gaat tranen en roodheid kan vertonen. 

5. Een vernauwing van de traanwegen
Een vernauwing of verstopping van het traankanaal als gevolg van een ontsteking, afwijking, of onbekende oorzaak kan ervoor zorgen dat je ogen extra gaan tranen. Dit kan ook aangeboren zijn. Meestal gaan de traanwegen bij baby’s vanzelf open tijdens het eerste levensjaar.

Wat te doen tegen rode en tranende ogen?

Oogdruppels inbrengen

1. Gebruik Ogentroost Oogdruppels
Wat de oorzaak ook is: Ogentroost Oogdruppels hebben een verzachtend effect op het oog bij een verhoogde traanproductie en roodheid. Heb je vaak last van rode en tranende ogen, zorg er dan voor dat je ze steeds bij de hand hebt. Ze zijn overigens ook beschikbaar in handige ampullen.

2. Bescherm je ogen
Bij koud weer, felle wind of sterk zonlicht is het verstandig om je ogen te beschermen met een zonnebril en/of petje of zonnehoed. Op die manier vermijd je dat je ogen geprikkeld raken en voorkom je roodheid en tranen. Ook bij hooikoorts zijn je ogen zo beter beschermd tegen pollen.

3. Vermijd allergenen
Heb je tranende en rode ogen als gevolg van een allergie? Probeer dan zoveel mogelijk de allergenen te vermijden. Dit is vooral bij hooikoorts niet zo vanzelfsprekend, omdat het stuifmeel overal in de lucht verspreid wordt. Door je haar te wassen voor je naar bed gaat komen er minder pollen in het beddengoed terecht. Gedragen kleding kun je beter niet in de slaapkamer neerleggen, en het huis luchten doe je bij voorkeur na een regenbui, wanneer er weinig pollen in de lucht zijn. Verder kan je ook een pollenkalender raadplegen om te weten wanneer je een piek mag verwachten.

4. Niet wrijven
Bij tranende en rode ogen heb je automatisch de neiging om in je ogen te gaan wrijven. Dit is echter geen goed idee, want zo versterk je de irritatie.

5. Geef je ogen op tijd rust
Als je ogen geïrriteerd zijn als gevolg van vermoeidheid, bijvoorbeeld na een lange autorit of vermoeiende vliegreis, zijn ze vatbaarder voor een allergische reactie of prikkeling van buitenaf die een verhoogde traanproductie  of roodheid kan veroorzaken. Gun je ogen daarom tijdig een rustmoment door in de verte te staren of ze even te sluiten.

Voelen je ogen eerder droog en vermoeid aan? Lees hier ons advies bij droge ogen!

Onze 100% natuurlijke zelfzorg producten:

Bevochtigt en verzorgt het droge neusslijmvlies
5 van 5 sterren
3 reviews
20 ml
{{ 999 |formatPrice |currency }}
Bij een ruwe, schrale of gesprongen huid
5 van 5 sterren
6 reviews
25 g
{{ 949 |formatPrice |currency }}

Meer lezen over zelfzorg?

Op zelfzorg.nl vind je heel wat tips, advies en informatie over hoe je bepaalde klachten zelf kunt aanpakken, samen met een handig overzicht van alle beschikbare zelfzorgproducten in Nederland!