Inknippen bevalling voorkomen
zwangerschap

Inknippen bevalling voorkomen

Wil je inknippen voorkomen? Dat snappen we heel goed. Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling wil je liever niet. Toch komt het vaak voor dat de verloskundige of gynaecoloog adviseert om een knip te zetten. Zo krijgt bijna de helft van de vrouwen in Nederland een knip bij de bevalling van een eerste kindje. Een knip geeft je baby meer ruimte en voorkomt inscheuren. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de kans op inknippen kunt verminderen.

Uitscheuren voorkomen

Tijdens de bevalling is er de kans op uitscheuren of inknippen. Een knip kan de gynaecoloog of verloskundige zetten om je baby meer ruimte te geven. Dit voorkomt uitscheuren. Of je een knip krijgt hangt onder andere af van de grootte van je baby, de kracht van je bekkenbodemspieren en de elasticiteit van de huid. Ook speelt de snelheid van de bevalling mee. Adviseert de gynaecoloog of verloskundige een knip? Dan krijg je voor het zetten een verdoving. Het inknippen gebeurt tijdens een perswee, daardoor voel je er op het moment niet veel van.

Het nadeel van inknippen is dat de genezing vaak langer duurt. Een scheur daarentegen wordt vaak pas na de bevalling ontdekt. In beide gevallen kan je last hebben van een branderig gevoel tijdens het plassen en pijn met zitten. Wil je weten wat je kunt doen om de kans op uitscheuren of inknippen tijdens de bevalling te verminderen? Een perineum massage met Perineum Massageolie kan helpen.

Perineum Massageolie

Helpt een knip of inscheuren voorkomen
5 van 5 sterren
1 review
50 ml
{{ 1599 |formatPrice |currency }}

Inknippen voorkomen met een perineum massage

Tijdens de bevalling rekt je huid mee. De elasticiteit van je huid speelt daarom een belangrijke rol. Hoe elastischer je huid is, hoe meer je huid meebeweegt. En hoe groter de kans is dat je inknippen tijdens de bevalling kunt voorkomen. Een tip voor het voorkomen van inknippen tijdens de bevalling: een perineum massage.

Een perineum massage, met Perineum Massageolie, verbetert de huidelasticiteit van het perineum en verkleint de kans op inknippen of uitscheuren. De olie voedt namelijk de huid en maakt deze soepeler en minder kwetsbaar. Zo help je je huid voorbereiden op de bevalling.

Tips tegen uitscheuren of inknippen

Om te zorgen dat je huidelasticiteit beter wordt, raden we je aan om jezelf meerdere keren per week een perineum massage te geven. Dit kan vanaf week 34 van de zwangerschap. Wil je meer weten over een perineum massage?

We nemen je stap voor stap mee aan de hand van geïllustreerde afbeeldingen >

Andere manieren om een knip te voorkomen tijdens de bevalling zijn een bevalhouding op handen en knieën en een warme washand tijdens de bevalling. De warmte maakt de huid en spieren beter doorbloed. Zo worden ze elastischer.

Na de bevalling

Een ontspannen kraamtijd begint bij een goede voorbereiding. Wil je weten hoe je zo snel mogelijk herstelt? Ontdek onze tips.

Producten voor de zwangerschap en kraamtijd

Verzorgt en beschermt de tepels. Deze zalf verzacht bij tepelkloven.
3,5 van 5 sterren
2 reviews
25 g
{{ 1099 |formatPrice |currency }}
Ondersteunt een ontspannen borstvoeding*
5 van 5 sterren
2 reviews
2 g (20x)
{{ 649 |formatPrice |currency }}
Effectief bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striae
4,9 van 5 sterren
27 reviews
150 ml
{{ 1799 |formatPrice |currency }}
Helpt bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striae
5 van 5 sterren
43 reviews
100 ml
{{ 1799 |formatPrice |currency }}