Dagelijkse verzorging van je baby

Eerste luier

De eerste ontlasting van je baby (meconium) is zwart en kleverig. Je zou denken dat een baby in de baarmoeder niets eet, maar het kind slikt vruchtwater met afvalstoffen en celmateriaal in. Ook komen de bovenste cellagen van de darm erin terecht. Het grootste deel van het meconium wordt in het spijsverteringsstelsel samengesteld. Het door het kind geproduceerde slijm en het eigen gal en bloed zorgen voor de donkergroene kleur. Je kan de kleverige ontlasting makkelijk verwijderen met een verzorgende olie. Doe wat olie op een watje en wrijf de billetjes daarmee in. Je kunt dat bij elke verschoning blijven doen tot er geen meconium meer komt.

Verzorging van de billetjes

Vooral in het luiergebied kan luieruitslag gemakkelijk de overhand krijgen. Dat is niet zo vreemd, want je baby’s huid heeft het daar hard te verduren. Als de luier nat is, kan het gaan broeien. En daarmee ontstaat, zeker als de huid al een beetje geïrriteerd is, gemakkelijk luieruitslag. Breng daarom bij elke verschoning een natuurlijke billenbalsem met wolwas en zinkoxide aan. Breng de crème dik aan, zodat er een afschermende laag wordt gevormd tussen de billetjes en het bijtende vocht. Heeft je kindje toch last van rode billetjes? Laat het dan regelmatig 10 minuten bloot liggen in de open lucht. Dit helpt de huid tot rust te komen.

Review van de Calendula Billenbalsem

Dagelijkse wasbeurt van de baby

Tijdens de eerste maanden wordt je kindje nauwelijks vuil, behalve bij zijn billetjes. Hoe vaak moet je baby dan in bad? Te frequent baden is ongezond en tast het beschermende huidlaagje aan. Daarbij kost het je baby energie om na het bad zijn eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen. Een wekelijks terugkerend ‘badfeestje’ is dus beter dan een dagelijks bad.

 

Voor zijn dagelijkse wasbeurt kleed je je baby bij voorkeur niet helemaal, maar steeds gedeeltelijk uit. Zo beperk je zijn warmteverlies. Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie. Vervolgens dep je je baby droog met een hydrofiele luier of een zachte handdoek. Let hierbij ook goed op de huidplooien.

Calendula Shampoo & Douchecrème

Je baby insmeren

Als je baby droog is, wrijf je hem in met een olie die de huid intensief verzorgt en een omhullend warmtelaagje op de huid legt. Zorg ervoor dat je baby bij het inwrijven niet te lang bloot blijft, maar bedek hem zo veel mogelijk met een voorverwarmde badhanddoek. Over het algemeen vinden kleintjes het heerlijk als ze lekker worden gemasseerd. Als de wasbeurt ’s avonds plaatsvindt, kan dit helpen om daarna rustig te slapen.

 

Je kunt bij warmer weer ook een bodymilk gebruiken die de huid beschermt tegen uitdroging, zodat ze soepel blijft. Een bodymilk werkt licht verkoelend, in tegenstelling tot een olie die een verwarmende werking heeft.

 

Merk je dat de huid van je kindje droge plekken vertoont, bijvoorbeeld op de ellebogen of knieën, dan kun je op die zones een rijkere crème aanbrengen die de huid intensief voedt, zodat ze opnieuw soepel en zacht wordt.


Het gezichtje verzorgen

Je baby’s gezicht kun je verzorgen met een milde, verzorgende crème met een formule die afgestemd is op wat de gezichtshuid nodig heeft.

 

Ben je vaak buiten met je kindje, dan zie je mogelijk na verloop van tijd dat de tere wangetjes van je kind protest aantekenen. Rode vlekken of een ruwe, gesprongen gezichtshuid duiden erop dat het gezichtje van je kind meer bescherming nodig heeft. Gebruik in dat geval een watervrije, beschermende balsem op basis van bijenwas en wolwas, wat uitdroging tegengaat en de huid zacht en fluwelig maakt.


Je baby's tanden poetsen

Het is een goed idee om meteen bij het eerste tandje te beginnen met tandenpoetsen. Reinig het tandje tweemaal daags met een zachte kindertandenborstel en een likje tanspasta. Kies bij voorkeur een tandpasta zonder fluoride, zodat het geen kwaad kan als je baby er een beetje van inslikt. Zodra je kind wat groter wordt, zal hij zelf zijn tanden willen poetsen, net zoals hij dat volwassenen ziet doen. Dat mag hij best proberen, maar poets voor de zekerheid altijd de tandjes nog even na.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

 

Meld je aan

 

Calendula Verzorgende Babyolie

Verzachtende babyolie met verwarmend en beschermend effect
200 ml
€12.49
Koop nu

Calendula Billenbalsem

Deze rijke crème verzorgt gevoelige babybillen en kalmeert de rode en schrale huid.
75 ml
€8.49
Koop nu

Calendula Babyshampoo & Douchecrème

Reinigt babyhaar en de babyhuid uiterst mild. Prikt niet in de ogen.
200 ml
€7.99
Koop nu

Calendula Weer En Windbalsem

Intensieve bescherming bij guur weer
30 ml
€7.49
Koop nu

Kindertandpasta

Natuurlijke bescherming van het melkgebit
50 ml
€4.99
Koop nu