Striae tijdens je zwangerschap
zwangerschap

Striae tijdens je zwangerschap

Wist je dat 70% van de vrouwen striae krijgt tijdens de zwangerschap? Als je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden, ontstaat er striae. En als je zwanger bent neemt de omvang van je buik snel toe. Striae staat ook wel bekend als groeistrepen, zwangerschapsstriemen of striemen. Zoek je antwoord op de vraag: wat is striae? We vertellen je wat striae is, hoe het ontstaat en meer.

Wat is striae?

Striae zie je voornamelijk terug op de huid bij je buik, benen of borsten. Je herkent striae aan verdikte strepen op de huid. De strepen beginnen vaak rood, roze of paars. Hoe groter je buik wordt, hoe meer kans je hebt op striae tijdens je zwangerschap. Maar ook de elasticiteit van je huid speelt een belangrijke rol. Na een tijd verkleurt striae, als een litteken, en nemen de strepen langzaamaan meer je huidskleur aan.

Hoe ontstaat striae?

Striae, groeistrepen of striemen ontstaan door kleine scheurtjes in je onderhuidse bindweefsel. Deze scheurtjes zie je van buitenaf. Striae ontstaat omdat je huid in een korte tijd snel groeit. De kans op striae tijdens je zwangerschap wordt groter in het laatste trimester, omdat je buik dan hard groeit. Het eerste teken van striae is vaak jeuk.

Groeistrepen ontstaan niet alleen tijdens de zwangerschap. Striae komt namelijk ook voor bij pubers in de groeispurt of bij mensen met overgewicht. Of je wel of niet striae krijgt is ook deels erfelijk bepaald. Hebben meer mensen in je familie last van striae? Dan is de kans groter dat je ook striae krijgt.
 

Hoe herken je striae?

Striae herken je aan rode strepen op de huid. Tijdens de zwangerschap zit striae vaak op de buik. Maar striae kan ook voorkomen op de benen, borsten en billen. De strepen van striae verschillen vaak in lengte. Zo kan een groeistreep op je buik een paar centimeter lang zijn, maar soms ook wel rond de 20 centimeter. Striae kan er dus bij iedereen weer anders uitzien.

Striae op buik en borsten

Je buik groeit hard tijdens de zwangerschap. Daarom krijgt een groot deel van de vrouwen last van striemen op de buik. Maar ook je borsten en heupen groeien tijdens je zwangerschap mee. Het komt daarom ook vaak voor dat je striemen krijgt op je borsten, benen en heupen.

Hoeveel vrouwen krijgen striae tijdens de zwangerschap?

Heb je last van striae? Je bent niet de enige. 70% van de vrouwen krijgt striae tijdens de zwangerschap. De kans op striae wordt dus groter als het in je familie zit. Wil je striae voorkomen? Begin dan op tijd met onze tips om striae te voorkomen

Wat te doen tegen striae?

Om de kans op striae te verkleinen is het belangrijk dat je je huid soepel en elastisch houdt. Daarom kun je het beste regelmatig je huid insmeren met Zwangerschapsolie of Zwangerschap Body Butter. Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen striae?

We geven je 3 tips voor het verminderen van striae >

100% natuurlijke zwangerschapsproducten

Effectief bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striae
4,9 van 5 sterren
27 reviews
150 ml
{{ 1799 |formatPrice |currency }}
Helpt bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striae
5 van 5 sterren
43 reviews
100 ml
{{ 1799 |formatPrice |currency }}