Droge huid

Heb je last van een droge huid? Welke symptomen vertoont een droge huid en wat kun je er tegen doen? Wij geven je verzorgingstips tegen een droge huid.

Wat is een droge huid?

Voelt je huid schraal, trekkerig en droog aan of vertoont ze schilfers, lijntjes of barstjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een droge huid. 

Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten. Ook kan het zijn dat de hoornlaag onvoldoende eiwitten bevat. Als gevolg hiervan houdt de huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Daarnaast speelt ook de productie van talg of huidsmeer een belangrijke rol bij een droge huid. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Hoewel een droge huid aangeboren kan zijn, is dit meestal het gevolg van verkeerde gewoonten bij de dagelijkse huidverzorging en/of je leefgewoonten. De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn:

 1. Douche- of badgewoonten
  De combinatie van zepen, badproducten en douchegels met agressieve wasactieve stoffen en erg warm water verwijdert niet alleen vuil, maar kan mogelijk onze huid aantasten. Nadat je uit de douche komt, verdampt er bovendien nog heel wat water uit de huid. Door frequent te douchen of baden met te warm water en hierbij bepaalde producten te gebruiken is de kans groot dat je huid uitdroogt.
 2. Cosmeticaproducten
  Ook synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes of lotions kunnen zuurmantel van je huid aantasten. Dit geldt vooral voor bepaalde parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen, met een nog drogere huid als resultaat. 
 3. Voeding en levensstijl
  Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten kan ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn. Een onevenwichtige voeding kan dus een van de oorzaken zijn van een droge huid. Ook door te weinig te drinken en te roken kan je je huid van binnenuit uitdrogen. 
 4. Je leeftijd
  Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces. Vooral tijdens en na de overgang merken veel vrouwen dat hun huid een stuk droger aanvoelt. Het oestrogeen neemt af, waardoor de huid dunner en droger wordt. 
 5. Weersomstandigheden
  Koude temperaturen, wind en droge lucht drogen de huid extra uit van buitenaf. Tijdens de winter kan je huid dus nog droger aanvoelen. Ook bij teveel zonlicht kan je huid uitdrogen.
 6. Droge lucht in huis
  Een ideale luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 à 50%. Heb je een lager luchtvochtigheidsgehalte, dan kan dit er voor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water kunnen lossen het probleem vaak op.
 7. Stress
  Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook een invloed heeft op de aanmaak van de proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden.
 8. Een gevoelige huid 
  Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan dus vaak samen.

Aan welke symptomen kun je een droge huid herkennen?

Een droge huid kan zich op je hele lichaam voordoen. Hierbij spelen de seizoenen een belangrijke rol. Tijdens de winter, wanneer het kouder wordt, maar ook tijdens de zomer, wanneer we vaker blootgesteld worden aan zonlicht, kan de huid tijdelijk nog droger worden. De belangrijkste symptomen van een droge of vetarme huid zijn: 

 1. Een droog, schraal of trekkerig gevoel 
 2. Schilfertjes
 3. Roodheid
 4. Lijntjes of barsten
 5. Kloven

Wat te doen tegen een droge huid?

Diverse factoren kunnen een rol spelen bij een droge huid. De oorzaken kunnen zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Het verzorgen van de droge huid houdt dus meer in dan enkel het smeren van een aangepaste crème. Met een paar handige tips kan je zelf al heel wat bereiken. Heb je echter last van een extreem droge huid die neigt naar eczeem of psoriasis, dan raden we je aan om een dermatoloog te raadplegen.

Dit zijn onze 4 tips om de droge huid te verzorgen:

 1. Vind de oorzaak
  Een droge huid kan het gevolg zijn van een gevoelige huid. In dat geval reageert je huid sterker dan normaal op prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld synthetische ingrediënten in wasmiddelen of cosmetica. Vaak gaat het geprikkelde gevoel gepaard met roodheid, uitslag of jeuk, en dit ervaar je vooral na het reinigen. Heb je een gevoelige huid, pas dan gedurende minstens 6 weken een onze tips toe. Zo breng je de huid terug in balans en wordt ze weer glad en soepel.
 2. Pas je douche- of badritueel aan
  Door frequent te douchen of baden met te warm water droogt je huid uit. Zet de temperatuur van je douchekraan maximum op 37 graden en probeer het contact met het water zo kort mogelijk te houden. Gebruik natuurlijke, milde douchecrèmes met wasactieve stoffen op basis van suiker en kokos die de beschermlaag van je huid niet aantasten maar juist verrijken. Verzorg je huid na het douchen met een natuurlijke bodylotion of huidolie. 
 3. Kies voor aangepaste lichaams- en gezichtsverzorging
  Verzorg je droge lichaamshuid door haar goed te hydrateren. Romige Skin Food Body Butter herstelt de barrièrefunctie van de huid. De huid van je gezicht vraagt extra aandacht, zeker bij een droge huid. Kies voor zachte natuurlijke verzorgingsproducten met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën. De Iris Hydraterende Dagcrème is geschikt voor een droge tot zeer droge huid.  Op die manier wordt je huid voldoende gevoed en raakt ze niet belast met mogelijk irriterende stoffen, zoals synthetische parfumstoffen en bewaarmiddelen.
 4. Bescherm jezelf tegen gure weersomstandigheden
  Koud en guur weer? Zorg dan voor extra bescherming, vooral voor je gezicht, lippen en handen. Dit kan met aangepaste kleding, aangevuld met een natuurlijke lippenbalsem, coldcream en handcrème. Voor onderweg kan een handige alles-in-één crème voor de nodige bescherming zorgen.
Een heerlijke traktatie voor de droge tot zeer droge huid. Deze romige body butter voedt de droge huid langdurig.
150 ml
€13.99
Koop nu
Droge tot zeer droge huid
30 ml
€14.49
Koop nu
30 ml
€14.49
Koop nu
Herstelt en voedt de huid
30 ml
€14.49
Koop nu
Abonneer je nu en krijg nieuws, tips en advies van Weleda rechtstreeks in je mailbox!

 

*Je gegevens worden opgenomen in het adressenbestand van Weleda Benelux en zullen niet worden verkocht of gedeeld worden met derden. Je kunt ze steeds raadplegen, verbeteren of laten schrappen.