Droge huid

Heb je last van een droge huid? Wat kun je doen tegen een droge huid? En wat zijn de symptomen waar je op moet letten? Wij geven je handige tips tegen een droge huid.

Wat is een droge huid?

Voelt je huid schraal, trekkerig en droog aan of vertoont ze schilfers, lijntjes of barstjes? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een droge huid. 

Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten. Ook kan het zijn dat de hoornlaag onvoldoende eiwitten bevat. Als gevolg hiervan houdt de huid te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Daarnaast speelt ook de productie van talg of huidsmeer een belangrijke rol bij een droge huid. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Hoewel een droge huid aangeboren kan zijn, is dit meestal het gevolg van verkeerde gewoonten bij de dagelijkse huidverzorging en/of je leefgewoonten. De belangrijkste oorzaken van een droge huid zijn:

 1. Douche- of badgewoonten
  De combinatie van zepen, badproducten en douchegels met agressieve wasactieve stoffen en erg warm water verwijdert niet alleen vuil, maar kan mogelijk onze huid aantasten. Door frequent te douchen of baden met te warm water en hierbij bepaalde producten te gebruiken is de kans groot dat je huid uitdroogt.
 2. Cosmeticaproducten
  Ook synthetische ingrediënten in verzorgende crèmes of lotions kunnen zuurmantel van je huid aantasten. Dit geldt vooral voor bepaalde parfumstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor kan de huid haar barrièrefunctie niet meer voldoende uitoefenen, met een nog drogere huid als resultaat. 
 3. Voeding en levensstijl
  Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten kan ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn. Een onevenwichtige voeding kan dus een van de oorzaken zijn van een droge huid. Ook door te weinig te drinken en te roken kan je je huid van binnenuit uitdrogen. 
 4. Je leeftijd
  Naarmate je ouder wordt, wordt je huid droger door veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit is een natuurlijk proces. Vooral tijdens en na de overgang merken veel vrouwen dat hun huid een stuk droger aanvoelt. 
 5. Weersomstandigheden
  Koude temperaturen, wind en droge lucht drogen de huid extra uit van buitenaf. Tijdens de winter kan je huid dus nog droger aanvoelen. Ook bij te veel zonlicht kan je huid uitdrogen.
 6. Droge lucht in huis
  Een ideale luchtvochtigheid in huis zit rond de 45 à 50%. Heb je een lager luchtvochtigheidsgehalte, dan kan dit er voor zorgen dat je huid droger wordt. Meestal zijn centrale verwarming en airconditioning de boosdoeners. Een luchtbevochtiger of bakjes met water lossen het probleem vaak al op.
 7. Stress
  Onderzoek toont aan dat stress niet alleen de huidfuncties verstoort, maar ook een invloed heeft op de aanmaak van de proteïnen in de huid die helpen om het vocht vast te houden.
 8. Een gevoelige huid 
  Bij een gevoelige huid is het afweermechanisme dat je lichaam beschermt tegen prikkels van buitenaf verstoord. Een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Een droge en gevoelige huid gaan dus vaak samen.

Skin Food: natuurlijke crème voor de droge huid

Skin Food

Intensief voedende crème. Skin Food voedt alle plekjes die ruw en droog zijn.
50 reviews
30 ml
€5.99
Koop nu

Skin Food Light

Een echte alleskunner. Skin Food Light trekt snel in en zorgt voor hydratatie.
20 reviews
30 ml
€5.99
Koop nu

Skin Food Body Butter

Intensief voedende body butter. Verzorgt droge huid van top tot teen.
34 reviews
150 ml
€14.99
Koop nu

Symptomen van een droge huid

Een droge huid kan zich op je hele lichaam voordoen. Hierbij spelen de seizoenen een belangrijke rol. Tijdens de winter, wanneer het kouder wordt, maar ook tijdens de zomer, wanneer we vaker blootgesteld worden aan zonlicht, kan de huid tijdelijk nog droger worden. De belangrijkste symptomen van een droge of vetarme huid zijn: 

 1. Een droog, schraal of trekkerig gevoel 
 2. Schilfertjes
 3. Roodheid
 4. Lijntjes of barsten
 5. Kloven

Wat te doen tegen een droge huid?

Bij een droge huid spelen diverse factoren een rol. De oorzaken kunnen zowel van buitenaf als van binnenuit komen. Het verzorgen van de droge huid doe je met een natuurlijke voedende crème, zoals Skin Food. Maar beperkt je niet tot alleen smeren. Met een paar handige tips bereik je zelf waarschijnlijk al heel wat. 

Dit zijn onze 4 tips om de droge huid te verzorgen:

 1. Vind de oorzaak
  Een droge huid kan het gevolg zijn van een gevoelige huid. In dat geval reageert je huid sterker dan normaal op prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld synthetische ingrediënten in wasmiddelen of cosmetica. Vaak gaat het geprikkelde gevoel gepaard met roodheid, uitslag of jeuk, en dit ervaar je vooral na het reinigen. Heb je een gevoelige huid, pas dan gedurende minstens 6 weken een onze tips toe. Zo breng je de huid terug in balans en wordt ze weer glad en soepel.
 2. Kies voor een crème voor droge huid 
  Verzorg je droge huid door haar goed te hydrateren met een crème voor de droge huid. Gebruik bijvoorbeeld Skin Food voor de droge plekjes op je ellebogen of gezicht. Of de romige Skin Food Body Butter dat de barrièrefunctie van de huid herstelt. Let er op dat de huid van je gezicht extra aandacht vraagt, zeker bij een droge huid. Kies voor zachte natuurlijke verzorgingsproducten met vochtregulerende plantenextracten en voedende plantaardige oliën. 
 3. Pas je douche- of badritueel aan
  Door frequent te douchen of baden met te warm water droogt je huid uit. Zet de temperatuur van je douchekraan maximum op 37 graden en probeer het contact met het water zo kort mogelijk te houden. Gebruik natuurlijke, milde douchecrèmes die de beschermlaag van je huid niet aantasten maar juist verrijken. Verzorg je huid na het douchen met een natuurlijke bodylotion of huidolie. 
 4. Bescherm jezelf tegen gure weersomstandigheden
  Koud en guur weer? Zorg dan voor extra bescherming, vooral voor je gezicht, lippen en handen. Dit kan met aangepaste kleding, aangevuld met een natuurlijke lippenbalsem, coldcream en handcrème. Voor onderweg kan een handige alles-in-één crème voor de nodige bescherming zorgen.

Heb je last van een extreem droge huid die neigt naar eczeem of psoriasis, raadpleeg dan een dermatoloog.

Welke Skin Food past bij jou?

Skin Food is dé natuurlijke crème voor de droge huid. Maar welke past het beste bij jou?

 • Skin Food: een volle, rijke crème voor droge en ruwe plekjes op je gezicht en lichaam. Bekijk product
 • Skin Food Light: lichte crème voor onmiddellijke hydratatie. Ook fijn als dag-, nacht- of handcrème. Bekijk product
 • Skin Food Body Butter: romige bodycrème die letterlijk smelt op de huid en lekker makkelijk uitsmeert. Bekijk product
 • Skin Food Lip Balm: Naast droge huid ook droge of gesprongen lippen? Skin Food Lip Balm to the rescue! Bekijk product