Babykwaaltjes

Baby-acne

Baby-acne komt vooral tijdens de eerste weken voor. Het is een onschuldig verschijnsel dat wellicht het gevolg is van hormonen die je kindje op het einde van de zwangerschap van jou binnenkreeg. Je hoeft er dus niets aan te doen. Blijft de acne langer dan enkele weken aanhouden en voelt de huid van je baby erg droog, dan kun je een milde gezichtscrème aanbrengen om de huid tot rust te brengen. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan de kraamverzorgster of het consultatiebureau. Baby-acne wordt soms verward met eczeem.

 

Berg

Soms krijgt een baby na enkele weken een witachtig laagje met schilfers op zijn hoofdje. Dit laagje wordt ‘berg’ genoemd en het ontstaat als extra beschermende laag. Je zou het als signaal kunnen opvatten om je baby een mutsje op te zetten. Daarnaast kun je zijn hoofdje elke dag even inwrijven met een verzorgende olie. De hoofdhuid wordt daardoor een beetje week en de berg laat sneller los, waardoor ze weer wat beter kan ademen.

 

Allergie en eczeem

Bij allergische huidreacties en eczeem is het niet altijd eenvoudig te achterhalen waar een kind gevoelig voor is. Ligt het aan verzorgingsproducten, voeding of het product dat je gebruikt om de kleertjes te wassen? Of gaat het om een combinatie? Ga bij de eerste tekenen van een allergie of eczeem langs bij je kinderarts, zodat je de oorzaak kunt achterhalen en voor de juiste behandeling kunt zorgen. Allergie en eczeem komen vooral bij erg jonge kindjes voor. De meesten groeien er na enkele jaren overheen.

 

Insectenbeet

Houd insecten zoveel mogelijk uit de buurt van je kindje en bescherm het bedje tijdens de warmere maanden met een klamboe. Loopt je baby toch een insectenbeet op, dan kun je deze verlichten met een verkoelende gel op basis van kleine brandnetel.

Buikkrampjes

Bij darmkrampen kan het helpen om de buik van je baby zacht te masseren met een olie. Warm wat olie op in je handen en wrijf zachtjes met een hand vanaf de navel in de richting van de klok. De wrijvende bewegingen en de olie werken aangenaam verzachtend en ontspannend en bevorderen een harmonische darmfunctie.

 

Verder helpt het bij buikkrampen om het buikje van je baby extra warm te houden. Leg een warme rubberen kruik op je eigen schouder en loop wat rond, terwijl je je kind tegen je schouder legt. De kruik ligt dan tegen zijn buik aan. Je kunt je baby bij krampjes ook op je borst tegen je aanhouden, rechtop. Buig zijn knietjes, zodat zijn benen onder zijn lijfje liggen. Houd hem stevig tegen je aan met je ene hand onder zijn billen en je andere hand op zijn rug.

 

Verkoudheid

Het neusslijmvlies is erg gevoelig en kan zeker bij een baby snel geprikkeld raken. Bij een neusverkoudheid zit het neusje van je baby dan ook meestal dicht. Dat vindt hij erg vervelend, vooral doordat hij zijn neus nog niet zelf kan snuiten.

 

Een neusspray met een fysiologische zoutoplossing reinigt en bevochtigt op natuurlijke wijze het droge neusslijmvlies. De toegevoegde aloë vera-gel zorgt voor een langdurige bevochtiging en verzorgt het gevoelige neusslijmvlies. Leg je baby neer en draai zijn hoofdje opzij. Verstuif voorzichtig in het neusgat tegen de binnenwand.


Koorts Bij een verkoudheid of kinderziekte, maar ook bij tanden krijgen kan de temperatuur van je kind flink stijgen. Vroeger greep men bij koorts al snel naar koortswerende middelen als paracetamol of aspirine, maar dat is gelukkig steeds minder het geval. Koorts is namelijk nuttig. Een hoge temperatuur zet het lichaam van je baby aan tot het maken van afweerstoffen en verhoogt de werking van zijn immuunsysteem. Zo bekeken is het dus beter om niet meteen een koortswerend middel te gebruiken en erop te vertrouwen dat je kind op deze manier werkt aan een gezond lichaam. Vaak maakt koorts hem juist sterker. Dek je baby bij koorts goed toe en controleer of zijn benen en voeten niet koud aanvoelen. Houd tegelijk goed in de gaten dat je baby het niet té warm heeft. Door hem in te stoppen onder te dikke dekens, hoopt de hitte zich op in zijn lichaam. Als de temperatuur te hoog oploopt, loopt je baby het risico om een koortsstuip te krijgen. Het is belangrijk dat een baby met koorts goed drinkt. Geef hem eventueel lauwe kamillethee met een lepeltje.

Tanden krijgen

Een verzorgende balsem aanbrengen op het tandvlees verzacht het ongemak van het tanden krijgen. Doe een beetje balsem op je vinger en masseer hiermee naar behoefte zacht het tandvlees van je kind. Mogelijk heeft je kind als hij tanden krijgt ook wat last van zijn billen. Zijn ontlasting is dan zuurder, wat de huid kan aantasten. Zien de billetjes van je baby er een beetje schraal en rood uit? Smeer ze dan bij elke verschoning in met een billenbalsem.

 

Schrammen en builen

Zo rond de eerste verjaardag van je kind breekt er een ander tijdperk aan. Dat merk je vooral aan zijn toegenomen beweeglijkheid. Rustig in de box liggen of wat rondkruipen is er niet meer bij. Er zijn maar weinig doelen die een gezonde peuter niet kan bereiken. Dit vraagt een heel ander houding van jou als ouder. Je moet waarschijnlijk de neiging onderdrukken om bij elk experiment ‘Nee, mag niet!’ te roepen. In zijn ontdekkingsdrang zal je peuter zich weleens bezeren, hoezeer jij ook je best doet om dat te voorkomen. Met voldoende vertrouwen in de goede afloop en een gezichte zalf in huis voor schrammen en builen zul je het meeste huis-, tuin- en keukenleed gemakkelijk het hoofd kunnen bieden.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

 

Meld je aan

 

Tandvleesbalsem

Voor gevoelig en geïrriteerd tandvlees
30 ml
€7.99
Koop nu

Urtica Gel

Verkoelt bij zonnebrand en insectensteken

Calendula Zalf

Bij een ruwe, schrale of gesprongen huid
25 g
€7.99
Koop nu

Arnica Zalf

Ondersteunt het herstel van gevoelige spieren
25 g
€8.99
Koop nu

Rhinodoron Neusspray

Bevochtigt en verzorgt het droge neusslijmvlies