Weleda is B Corp gecertificeerd

vrouw ruikt aan bloem

Al ruim 100 jaar zet Weleda zich in voor de natuur en de mens. Het B Corp certificaat is de hoogst haalbare erkenning voor een duurzaam onderneming. Hier zijn we trots op! We dragen ons steentje bij voor een betere wereld door een sociale en duurzame impact achter te laten.

Wat is B Corp?

b corp logo

De afkorting B Corp staat voor Benefit Corporation en is in het leven geroepen door de Amerikaanse non-profitorganisatie genaamd B Lab. De ‘B’ staat voor het voordeel wat bedrijven de maatschappij en het milieu bieden. De B Corp-certificering is hét bewijs dat je een positieve impact op het milieu en de maatschappij.

Doelen en waarden van deze wereldwijde beweging

vrouw kijkt in licht

B Lab brengt bedrijven samen die werken aan een verenigend doel: het opbouwen van een meer inclusieve en duurzame economie voor iedereen. ‘’Streven naar het algemeen belang is een paradigmaverschuiving,’’ legt Dr. Stefan Siemer, Hoofd Duurzaamheid bij Weleda, uit. ‘’Winst blijft een belangrijk doel, maar we mogen het nooit bereiken ten koste van mensen, dieren of het milieu.’’ B Corporations zetten zich in voor een langdurig proces van verbetering: elke drie jaar moeten ze zich opnieuw certificeren en voldoen aan steeds ambitieuzere normen. Het doel is niet om minder slecht te zijn, maar om meer goed te doen voor mens en milieu door middel van voorbeeldige bedrijfspraktijken. B Corporations zijn per definitie sociale ondernemingen, die hun winst gebruiken om waarde aan de samenleving toe te voegen.

Hoe worden bedrijven B Corp gecertificeerd?

Om een B Corp-certificaat te krijgen, werken bedrijven samen met B Lab om hun bedrijf tot in de puntjes te evalueren. Hierbij kijk je niet alleen naar je producten maar ook naar de aanpak en de activiteiten van een bedrijf. Hierbij ligt de focus niet op winst maar op een sociale toegevoegde waarde hebben en ecologische duurzaamheid.

De B Corp-certificering erkent bedrijven die op een verantwoordelijke, milieuvriendelijke en sociaal rechtvaardige manier werken.

Dr. Stefan Siemer, Hoofd Duurzaamheid

free hugs bord
bloemen in de lucht
meisje in bloemenveld

Wat dit certificaat voor ons betekent

We hebben ons altijd ingezet voor duurzaamheid. Onze producten worden gemaakt van biologische en 100% natuurlijke ingrediënten. Weleda bezit wereldwijd verschillende teeltprojecten waar op een biodynamische manier wordt verbouwd. De natuur heeft bij ons altijd al op nummer 1 gestaan en dat we het B Corp certificaat hebben mogen ontvangen is een prachtige beloning voor ons werk. In de toekomst willen we nog meer doen om de biodiversiteit een handje te helpen. We willen bijvoorbeeld klimaatneutraal worden en meer duurzame oplossingen vinden voor transport en verpakkingen.

Onze inzet voor de wereldwijde gemeenschap

handen in de lucht

Als onderdeel van de B Corp gemeenschap willen we een actief rolmodel zijn en het goede voorbeeld geven. Dit houdt ook in dat we onze ervaringen openlijk delen met de hele B Corp beweging. We geven advies en ondersteuning aan andere bedrijven die geïnteresseerd zijn in de certificering. Via lezingen, workshops en interne werkgroepen brengen wij onze inzichten en expertise in. Als een wereldwijde beweging laten B Corporaties zien dat financiële, sociale en milieudoelstellingen tegelijkertijd kunnen worden bereikt terwijl het voor beide partijen ook winstgevend is.

Feiten en mijlpalen

  • B Lab is een non profit organisatie opgericht in de VS in 2006
  • Vandaag de dag zijn er wereldwijd 4000+ gecertificeerde B Corporaties, die 150+ industrieën in 77 landen vertegenwoordigen.
  • Internationale merken met een B Corp-certificering zijn onder andere Patagonia, Fairphone, Hootsuite en Ben & Jerry’s. 
  • De wereldwijde B Corp-beweging werkt ook samen met steden om positieve verandering teweeg te brengen via de Cities Can B-initiatief. Het heeft gezamenlijke projecten met Edinburgh, Cordoba, Barcelona, Santiago, Mendoza, Rio de Janeiro, Córdoba en Asunción
  • Vanaf 2020 hebben B Corps over de hele wereld 200.000 hectare land beschermd, 16 miljoen ton koolstof gecompenseerd en 225 miljoen liter water bespaard
  • Sinds 2015 heeft B Lab Europe toezicht gehouden op een groeiend netwerk van 400+ gecertificeerde B Corporaties in negen landen op het Europese vasteland tot nu toe, waaronder Frankrijk, Denemarken, Italië en Spanje