Droge ogen

Wat zijn droge, branderige ogen?

Droge en branderige ogen krijg je als gevolg van een instabiele traanfilm. Dit is het vochtige laagje dat je ogen bevochtigt en beschermt en bacteriën doodt. Het traanvocht bevat lipiden of vetten die ervoor zorgen dat de traan niet te snel verdampt. Bij droge ogen zitten er te weinig lipiden in de traan, waardoor de samenstelling niet voldoende is om het oog te beschermen.

Een stabiele traanfilm blijft tenminste tien tot twaalf seconden intact, tot de volgende knipperbeweging van het oog. Een instabiele traanfilm breekt al na twee à drie seconden af. Het oogoppervlak is dan niet langer beschermd.

Een instabiele traanfilm is in de meeste gevallen het gevolg van milieu- en omgevingsfactoren, het gebruik van medicijnen, contactlenzen, ouderdom of ziekte.

Wat is de oorzaak van droge ogen?

De belangrijkste oorzaak van droge ogen is terug te vinden in onze leefgewoonten. Dat is ook de reden waarom het aantal mensen dat last heeft van droge ogen steeds toeneemt.

Het volledige lijstje met de 10 belangrijkste oorzaken van droge en branderige ogen ziet er als volgt uit.

 1. Milieu- en omgevingsfactoren
  Voorbeelden hiervan zijn airconditioning en centrale verwarming, droge of warme omgevingslucht, zonlicht en felle wind, waardoor de traanfilm sneller opdroogt.
 2. Beeldschermwerk
  Wie vaak met een computer werkt, zal automatisch minder met de ogen knipperen. Hierdoor wordt de traanfilm niet gelijkmatig over het oog verdeeld, waardoor het oog sneller uitdroogt.
 3. Het gebruik van medicijnen
  Bepaalde medicijnen kunnen een invloed hebben op de productie van de traanfilm. Orale anticonceptie, antihistaminica, vochtafdrijvende middelen en antidepressiva zijn hier voorbeelden van.
 4. Het dragen van contactlenzen
  Contactlenzen bedekken het oogoppervlak, waardoor  het traanvocht niet altijd goed verdeeld kan worden over het volledige oog. 
 5. Verandering in je hormoonhuishouding
  Veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ook droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang. Ook de anticonceptiepil kan invloed hebben op de samenstelling van de traanfilm. 
 6. Ouderdom
  Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht de traanklier produceert. Dit is een normaal verschijnsel.
 7. Ziekte
  Onder andere bepaalde auto-immuunziekten, waarbij je eigen afweersysteem zich tegen je eigen lichaam richt,  kunnen droge ogen veroorzaken. Dit geldt onder meer voor  de ziekte van Sjögren, de ziekte van Cröhn, colitis ulcerosa en reuma. Ook diabetes staat bekend als een aandoening die droge ogen als gevolg kan hebben.
 8.  Het gebruik van synthetische oogdruppels
  Bij langdurig gebruik kunnen synthetische oogdruppels, en dan vooral de conserveringsmiddelen die ze bevatten, droge ogen veroorzaken. Deze hebben immers een verstorend effect op de traanfilm.
 9. Stress
  Heb je last van stress, dan wordt je knipperreflex mogelijk onderdrukt. Ook kan het zijn dat je niet volledig knippert, waardoor de onderste helft van het ooglid kan uitdrogen.
 10. Een oogoperatie
  Ook na een ingreep aan je ogen, bijvoorbeeld een laseroperatie waarbij het hoornvlies een nieuwe vorm krijgt, kan je tijdelijk last krijgen van droge ogen.

Wat zijn de symptomen van droge ogen

Volgens experts heeft 1 op 6 volwassenen last van droge of branderige ogen. Het is momenteel de meest voorkomende oogkwaal. Hoe weet je of ook jij tot deze groep behoort? Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste symptomen. Als je op een of meerdere vragen ‘ja’ kan antwoorden, dan heb je waarschijnlijk last van droge ogen.

 • Heb je het gevoel dat er iets in je oog zit terwijl dat niet zo is?
 • Voelen je ogen geïrriteerd aan?
 • Heb je het gevoel dat je ogen vermoeid zijn?
 • Ben je gevoelig voor licht?
 • Gebruik je medicijnen?
 • Knipper je minder dan 20 keer per minuut met je ogen?

Meer lezen over zelfzorg?

Op zelfzorg.nl vind je heel wat tips, advies en informatie over hoe je bepaalde klachten zelf kunt aanpakken, samen met een handig overzicht van alle beschikbare zelfzorgproducten in Nederland!

Wat te doen tegen droge ogen?

Heb je last van droge en branderige ogen, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken: het is een veel voorkomende kwaal en meestal onschuldig van aard. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, zijn er een aantal eenvoudige tips.

 1. Knipper voldoende met je ogen
  Dit is de meest eenvoudige oplossing om droge ogen te verhelpen. Hierdoor gaan de ogen meer tranen produceren.
 2. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid
  Bij een te droge lucht in huis of op kantoor droogt je traanfilm sneller op. Zorg dus voor een gezonde luchtvochtigheid (45 à 50%) door middel van een luchtbevochtiger of bakjes met water. Dit moet je extra in de gaten houden als er airconditioning of centrale verwarming aanwezig is.
 3. Geef je ogen voldoende rust
  Zeker als je achter een beeldscherm werkt, is het belangrijk om op tijd een pauze te nemen en je ogen rust te gunnen. In de verte staren is een goede manier. Nog beter is het om even de buitenlucht op te zoeken, zodat niet alleen je ogen extra zuurstof krijgen maar ook jijzelf. Dit geldt ook voor televisie kijken. Blijf geen uren achter elkaar naar het scherm staren maar wissel af met een andere activiteit.
 4. Draag je contactlenzen met mate
  Probeer het dragen van contactlenzen te beperken tot maximum 8 uur per dag. Ben je extra gevoelig voor droge of branderige ogen, wissel dan nog vaker af met een bril. Doe dit zeker ook wanneer je gedurende een langere tijd in het vliegtuig zit, want in deze situatie is de lucht extra droog.
 5. Gebruik natuurlijke oogdruppels
  De meest gebruikelijke behandelmethode voor droge ogen is substitutietherapie, of het toedienen van kunsttraanvocht. Dat zijn oogdruppels die zo zijn samengesteld dat ze zoveel mogelijk lijken op het lichaamseigen traanvocht. Gebruik hiervoor natuurlijke oogdruppels zonder (synthetische) conserveringsmiddelen, aangezien de conserveringsmiddelen  vaak irritaties veroorzaken. Zorg ervoor dat je altijd oogdruppels in kleine ampullen bij de hand hebt, zodat je ze op tijd kan gebruiken.
 6. Draag een zonnebril
  Fel zonlicht en scherpe wind zullen er ook voor zorgen dat je ogen uitdrogen. Een zonnebril zorgt in dat geval voor voldoende bescherming. Ga je op skivakantie, gebruik dan een aangepaste bril die je ogen ook langs de zijkanten beschermt.

Meer weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis voortaan niets meer van Weleda! Je verneemt als eerste welke nieuwe producten we op de markt brengen en ook over heel wat andere zaken houden we je op de hoogte.

 

Klik hier om je aan te melden.

Bij droge, geïrriteerde ogen