zelfzorg

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is snel gebeurd: je loopt ergens tegenaan, je valt of raakt ergens bekneld. Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren.

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is snel gebeurd: je loopt ergens tegenaan, je valt of raakt ergens bekneld. Al vrij snel merk je dat de getroffen plek pijnlijk aanvoelt, gaat opzwellen en begint te verkleuren. Bij een kneuzing is er sprake van een beschadiging van het onderhuidse weefsel als gevolg van een direct inwerkende kracht op het lichaam, waardoor de huid en het onderliggende weefsel worden samengedrukt. Hierbij raken ook de fijne bloedvaatjes beschadigd, met een onderhuidse bloeduitstorting als gevolg. Dit zijn de zogenaamde ‘blauwe plekken’, die na enkele dagen alle kleuren van de regenboog kunnen vertonen.

Wist je trouwens dat een kneuzing vaker voorkomt bij een volwassene dan bij kinderen? Kinderen vallen wel vaker, maar ze zijn hierbij flexibeler en vallen vaak ‘slimmer’, waardoor er zich minder snel een letsel voordoet. Ook herstellen kinderen doorgaans sneller dan volwassenen.

Wat zijn de symptomen van een kneuzing?

Een kneuzing kan je herkennen aan een aantal symptomen, ongeacht de plaats op je lichaam waar het letsel zich bevindt.

De 3 belangrijkste verschijnselen bij een kneuzing zijn: 

  1. Pijn
    De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen.
  2. Zwelling, warmte en/of roodheid
    Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
  3. Bloeduitstorting
    Op en rondom de plaats van de kneuzing worden bloeduitstortingen zichtbaar. Dit is het resultaat van een inwendige bloeding waarbij het bloed tussen de omliggende weefsels terecht komt. Tijdens het genezingsproces wordt hemoglobine omgezet in gele pigmenten. Dat verklaart waarom een bloeduitstorting na enkele dagen van kleur verandert.

Hoelang duurt een kneuzing?

Hoelang het duurt voordat een kneuzing genezen is, hangt af van een aantal factoren, zoals de oorzaak van het letsel, de plaats op je lichaam waar het zich voordoet en je algemene conditie. Zo zal een gekneusde vinger doorgaans sneller genezen dan bijvoorbeeld een gekneusde heup na een val, en zal een jonger iemand sneller herstellen dan wie al wat ouder is. Ook dient de kneuzing op de juiste manier behandeld te worden om een spoedig herstel te bevorderen. In het algemeen mag je gemiddeld zes weken rekenen voordat de kneuzing hersteld is. Blijf je langer last hebben, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Het kan namelijk zijn dat er naast de kneuzing nog andere schade is, die een aparte behandeling nodig heeft. 

Hoe moet je een kneuzing behandelen?

Om een kneuzing goed te laten genezen, is het belangrijk om dit op een juiste manier te behandelen. Met deze 5 tips kun je je lichaam extra ondersteunen bij het natuurlijke herstelproces.

  1. Omhoog
    Door het gekneusde lichaamsdeel omhoog te leggen, stroomt het bloed terug naar het lichaam. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn.
  2. Koelen
    Ook het koelen van de plaats waar het letsel zit gedurende minstens 10 minuten, helpt om de zwelling te laten afnemen. Hierdoor trekken de bloedvaten samen waardoor de bloedtoevoer naar de kneuzing vermindert. De beste manier om een kneuzing te koelen is via een speciaal daarvoor ontwikkeld icepack dat je standaard in je diepvries bewaart. Dit kan je kopen bij de meeste drogisten of apotheken. Heb je dit niet bij de hand, dan kan een pak diepvriesgroenten ook de oplossing bieden. Let er wel altijd op dat je er een handdoek omheen wikkelt zodat er geen rechtstreeks contact is met je huid. Dit om bevriezing te voorkomen.
  3. Breng een drukverband aan
    Een drukverband breng je aan door een zwachtel met een gelijkmatige druk rond het lichaamsdeel te verbinden. Je kan hier eventueel nog wat watten onder aanbrengen om de druk beter te verdelen. Een correct aangebracht drukverband voelt comfortabel aan en doet de pijn afnemen. Controleer regelmatig of het verband niet te strak zit.
  4. Rust - met mate
    Probeer de plaats waar je gekneusd bent zeker de eerste dagen zoveel mogelijk te ontzien, zodat het herstelproces vlot op gang kan komen. Wacht echter niet te lang om opnieuw rustig te bewegen. Door teveel rust neemt je spiermassa af en kan het lichaamsdeel als geheel verzwakken.
  5. Gebruik een zalf op basis van Arnica
    Arnica, ook wel ‘valkruid’ genoemd, heeft een herstellende functie bij kneuzingen en helpt het lichaamsweefsel in de oorspronkelijke vorm te herstellen. Een zalf met een hoog Arnica-gehalte stimuleert de doorbloeding rondom de kneuzing, waardoor het lichaam het herstel goed kan uitvoeren. Door de zalf 2 tot 3 maal per dag aan te brengen op de gekwetste plek ondersteun je het genezingsproces.
Zelfzorg

Eerste hulp bij een gevoelige huid of stijve spieren

Wandelen, fietsen of tuinieren: het zorgt voor rust in je hoofd, maar soms ook voor ongelukjes of ongemak. Een schaafwond, stijve spieren of een verstuiking komen regelmatig voor. Bij jong én oud. Met onze 100% natuurlijke producten verzorg je je huid en je spieren met de kracht van de natuur. Ontdek welk product bij welk ongemak past.

Lees meer
Zelfzorg

Tranende en rode ogen

Rode en tranende ogen kunnen voor ongemak zorgen. Gelukkig kun je tranende ogen prima zelf behandelen

Lees meer

Ook interessant

Natuur

5 tips tegen droogte in de tuin

In de biodynamische WELEDA-tuin werkt tuinman Jan Graafland. Ook hij merkt dat het in de WELEDA-tuin steeds droger wordt.

Lees meer
Zelfzorg

Eerste hulp bij een gevoelige huid of stijve spieren

Wandelen, fietsen of tuinieren: het zorgt voor rust in je hoofd, maar soms ook voor ongelukjes of ongemak. Een schaafwond, stijve spieren of een verstuiking komen regelmatig voor. Bij jong én oud. Met onze 100% natuurlijke producten verzorg je je huid en je spieren met de kracht van de natuur. Ontdek welk product bij welk ongemak past.

Lees meer
Wellness

5 tips voor pure ontspanning

Neem elke dag een moment voor jezelf om te ontspannen. Dit zijn onze 5 tips voor pure ontspanning.

Lees meer
Beauty

6 tips tegen cellulite

Heb je last van cellulite? We vertellen je hoe cellulite ontstaat en geven 6 tips om je sinaasappelhuid te verminderen.

Lees meer